Šta se više isplati: "Električni Golf" ili Golf benzinac

Proračuni koje je sproveo ADAC zasnovani su na prosečnom razdoblju održavanja od pet godina, sa godišnjom kilometražom od 15.000 kilometara.

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Četvrtak, 26.05.2022.

08:26

Šta se više isplati:
Foto: VW promo

Jedno od ključnih pitanja električne mobilnosti je, da li su kompaktni automobili na struju, poput Volkswagena ID.3, jeftiniji za vožnju od Golfa? Konkretni modeli su uzeti samo kao primer, ali troškovi kupovine i održavanja su ono što muči potencijalne kupce.

Nemački auto-klub ADAC stavio je sve troškove na papir i proglasio pobednika. Ali idemo redom…

Viši troškovi kupovine električnog automobila u Nemačkoj (ID.3 36.960 evra, Golf benzinac 32.460 evra) nadoknađeni su drugim troškovima kao što su osiguranje, porez na vozila, troškovi održavanja i popravki, troškovi goriva i struje.

U ukupnoj računici primetni su i relativno niži troškovi održavanja i rada električnih automobila. VW ID.3 košta 47,2 centa po kilometru, dok je Golf gotovo deset centi skuplji (56,9 centi).
Foto: VW promo
ID.3 je na kraju jeftiniji. Ako se uzme u obzir i nemački ekološki bonus pri kupovini ID.3 od 9.000 € – koji bi ipak trebalo da se smanji u narednim godinama – kupovina električnog automobila ispada oko 5.000 € jeftinija od benzinca.

To takođe utiče na gubitak vrednosti vozila, koji je manji i, prema ADAC-u, najveći je troškovni faktor.

Proračuni koje je sproveo ADAC zasnovani su na prosečnom razdoblju održavanja od pet godina, sa godišnjom kilometražom od 15.000 kilometara. S obzirom da cene goriva trenutno variraju, za analizu je korišćen prosek za poslednja tri meseca u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: