Sa električnim automobilima stiže još jedna velika nestašica?

Proizvođači automobila dugo su se uglavnom oslanjali na dobavljače baterija iz Kine ili Južne Koreje.

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Utorak, 17.05.2022.

14:09

Sa električnim automobilima stiže još jedna velika nestašica?
Foto: Travelpixs/Shutterstock

Prelazak na električnu mobilnost imperativ je Evropske unije, ali i Evrope generalno. Iako pojedini stručnjaci spominju i vozila na vodonične gorivne ćelije, kako sada stvari stoje, električna vozila biće dominantna.

Sa električnom mobilnošću svet preko noći neće postati lepše mesto, odnosno i ona će izazvati nove krize i prekomponovanja na globalnom nivou. Direktor automobilskog koncerna Stellantis, Karlos Tavareš, na primer, očekuje nestašicu baterija i sirovina zbog prelaska na elektromobilnost.

On očekuje da će problemi sa snabdevanjem baterijama pogoditi automobilsku industriju 2025. ili 2026. godine.

"Ako ne bude manjka baterija, Zapad će tada u velikoj meri zavisiti od Azije. To je nešto što možemo lako predvideti", rekao je Tavareš na konferenciji koju je organizovao Fajnenšel tajms.

Proizvođači automobila dugo su se oslanjali na dobavljače baterija iz Kine ili Južne Koreje. Ali sada kreću da grade sopstvene proizvodne pogone za baterije.

Međutim, za povećanje kapaciteta proizvodnje biće potrebno da prođe nekoliko godina. Evropski automobilski giganti zavisiće od dobavljača kao što su LG Chem, Samsung (Južna Koreja), Panasonic (Japan) i CATL (Kina).

Šef Stellantisa takođe predviđa nestašicu sirovina što bi moglo dovesti do strukturalnih izazova. U poređenju sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, električni automobili su pravi teškaši i u proseku imaju veću masu za oko 500 kg

Osim toga, rudarenje sirovina poput koblata nosi nove geopolitičke rizike.

"Šta je sledeće? Gde je čista energija? Gde je infrastruktura za punjenje? Gde su sirovine? Koji su geopolitički rizici u nabavci tih roba? Ko ima u vidu širu sliku ove promene?" – zapitao se šef Stellantisa na pomenutoj konferenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: