Zavirite u muzej Škodinih oldtajmera u Konjevićima FOTO

Škodu Rapid iz 1938. vozili su nacisti u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Izvor: RINA

Utorak, 17.05.2022.

11:05

Zavirite u muzej Škodinih oldtajmera u Konjevićima FOTO
Foto: RINA

Pored novih modela, na Sajmu automobila u Beogradu posebno mesto zauzeli su stari lepotani koji papreno koštaju. Mnogi vozači gaje posebnu ljubav upravo prema oldtajmerima, a prava poslastica za ljubitelje ovih klasičnih četvorotočkaša je Muzej Škodinih automobila u Konjevićima kod Čačka.

Crvena Felicia kabriolet iz šezdesetih godina prošlog veka jedna je od deset ukupno sačuvanih u celom svetu i nalazi se u ovom muzeju, u svom punom sjaju, ali i voznom stanju.

"To je bio jedinstven kabriolet u Evropi u to vreme. Pronašli smo ga u Češkoj i vredni majstori su izvršili kompletnu restauraciju i on je sada ponos ovog muzeja. Ima jedinstven dizajn, mekani i tvrdi krov, a motor od 1000 kubika tih šezdesetih godina bio je izuzetno jak", kaže za RINU, Brano Veljančić ispred kompanije “Auto Čačak”.
Foto: RINA
Kao i većina tadašnjih automobila, Škode su bile benzinci, vozile su se po celoj Evropi, a u njihovoj udobnosti tada je uživao viši stalež.

Još jedan vremešni lepotan koji je izložen u Konjevićima jeste Škoda Tudor, star skoro osam decenija.
Foto: RINA
"Svim oldtajmerima koje smo pronašli, motor je bio u izuzetnom stanju, a enterijer odlično urađen. Skoro svi automobili imaju kožna sedišta i vidi se da je udobnost bila visoko pozicioniran kriterijum prilikom proizvodnje", kaže Brano, koji je i lično radio na restauraciji ovih Škodinih vozila.
Foto: RINA
U Muzeju Škodinih automobila nalazi se deset vozila, većina ih je kupljena u Češkoj, a kao oldtajmeri oni dostižu izuzetno visoku cenu na tržištu.

"Oni vrede više nego pojedina nova vozila, u pitanju su desetine hiljada evra. Imali smo čak i ponudu od pojedinih posetilaca da im prodamo feliciju kabriolet, ali od ovih vozila ništa nije na prodaju", izjavio je Brano i dodaje da ovde nije kraj, već da je Muzej dobio još jedno pojačanje.
Foto: RINA
"U pitanju je Škoda Rapid napravljena 1938. godine, koja je vožena za vreme Drugog svetskog rata, koristili su je nacisti, a partizani su je kasnije otuđili. To je najstariji auto koji se nalazi ovde".
Foto: RINA
Neki automobili nakon godina vožnje i hiljade kilometara puta ostavljenih iza sebe, završe na otpadu ili kao staro gvožđe, a samo retki postaju – oldtajmeri.

Da su Škodini automobili i te kako izdržljivi dokaz je i Škoda Octavia novije proizvodnje, koja se našla u muzeju jer je prešla neverovatnih – milion kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: