Da li treba prati podvozje automobila?

Pranje podvozja automobila može biti od koristi posle zime za uklanjanje ostataka soli sa puta koji izazivaju koroziju.

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Četvrtak, 21.04.2022.

10:00

Da li treba prati podvozje automobila?
Foto: TuktaBaby/Shutterstock

Kao jedan od vitalnih delova automobila, podvozje je izuzetno izloženo svim mogućim uticajima. Pored stalnih opterećenja u vožnji, tu su i (zimi) so, blato, prašina, kamenčići... Da li ovaj deo vozila treba prati? Na ovo pitanje, kao i nedoumice oko pranja drugih delova automobila odgovorila je nemačka strukovna organizacija KÜS.

"Kada je u pitanju pranje automobila, opšte pravilo je - manje je više. Međutim, ptičji izmet, ostatke insekata, smolu drveća i drugu tvrdokornu prljavštinu uvek treba ukloniti što je pre moguće kako se ne bi oštetio lak na vozilu, dok svakodnevnu prljavštinu često spira sama kiša."

Generalno, čišćenje podvozja možete prepustiti i kiši. Vožnja po mokrim putevima takođe uklanja prljavštinu i blato sa tog dela automobila. Tada obično možete uštedeti na dodatnom pranju u auto-perionici.

U najgorem slučaju, pranje podvozja može čak doneti više štete nego koristi. Pošto se voda obično raspršuje pod pritiskom, može dospeti u elektroniku ili druge osetljive delove vozila.

Ipak, pranje podvozja može biti od koristi posle zime kako bi se uklonili ostaci soli sa puta koji izazivaju koroziju.

Noviji automobili su već u fabrici dobro zaštićeni od rđe, ali starija vozila su osetljivija na koroziju i pranje je i te kako korisno. U tom slučaju pomaže i zaštita voskom, podseća KÜS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: