Test: Hyundai i10

Novi Hyundai i10 je model koji će vas naterati da skoro u potpunosti zaboravite na veći auto (ili automobile) u porodici. Prostran je kao dojučerašnji modeli B segmenta, lepo ide, malo troši i ima sve nove bezbednosne sisteme.

Izvor: B92

Nedelja, 27.03.2022.

14:41

Test: Hyundai i10
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3670/1680/1480 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2425 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Pre nego što započnemo priču o novom Hyundaiju i10, treba reći da pripada A segmentu, odnosno klasi najmanjih automobila na tržištu. Kada se to ima na umu, lako je porediti ga sa konkurencijom, pa čak i sa onima iz više klase.

Treća generacija se pojavila krajem 2019. godine. Iako deluje kao redizajn druge generacije, novi i10 je doneo mnogo novina, pre svega na planu komfora, bezbednosti, zabave ali i ekologije.
Hyundai i10 1.2 MPI: zapremina 1197 ccm; snaga 61,7 kW (84 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 117,6 Nm pri 4200 o/min
U odnosu na prethodnika je duži, sa većim međuosovinskim rastojanjem. To je podatak koji nas je naterao da pri prvom susretu sa automobilom odmah sednemo na zadnje sedište.

Iznenađenje je to što ima više mesta za glavu nego u nekim modelima D segmenta! Da, dobro ste pročitali, to je čak tri klase više! Osoba prosečne visine iznad glave ima još osam centimetara prostora, dok je prostor za kolena kao u klasi iznad.

Ipak, ono što je u skladu sa klasom kojoj pripada je širina, gde se oseća da je auto uži od Hyundaija i20.
Bez obzira na to, 10i je jedan od retkih modela u segmentu koji je registrovan za prevoz pet osoba.

Možete da pretpostavite da nije baš najkomfornije da pozadi sede tri odrasle osobe, ali je to svakako moguće na kratkim relacijama.

Što je najvažnije, potpuno je bezbedno jer svako ima svoj pojas, pa je samim tim i legalno.
Slično je i sa prtljažnikom. Među najvećima je u klasi, sa 252 litra korisne zapremine. Možda ova cifra na prvi pogled deluje malo, ali treba imati na umu da je to više nego dovoljno za svakodnevnu gradsku vožnju i usputni šoping.

Naravno, zadnja sedišta se po potrebi obaraju. Ispod poda je prostor za rezervni točak pune veličine, ali smo u test primerku zatekli komplet za popravku pneumatika.
Prtljažnik: 252/1050 l
U skladu sa aktuelnim trendovima, Hyundai i10 je dobio veliki multimedijalni displej. Nema navigaciju ali zato ima Android Auto i Apple Car Play mogućnost povezivanja sa mobilnim telefonima. Na taj način istovremeno punite telefon i koristite mape navigacije koje vam najviše odgovaraju.

Velika novina je uvođenje bežičnog punjača mobilnih telefona, što takođe olakšava svakodnevicu. Automatska "klima" sa jednom zonom se takođe podrazumeva.

Primetili smo mnogo novih pregrada za sitnice, tako da stvarno nismo mogli da se požalimo na nedostatak prostora. Jedino nam je zasmetalo što polica ispred suvozača nema gumenu podlogu, pa se predmeti klizaju.
Ergonomija radnog mesta vozača je za svaku pohvalu. Iako volan nema opciju podešavanja po dubini, već samo po visini, to nam nije smetalo da nađemo idealnu poziciju.

Obično nam je u ovakvim slučajevima upravljač predaleko, ali je Hyundai očigledno našao pravu meru. Za pohvalu je i sjajno profilisan obruč volana.

Iznenadilo nas je da je ručica menjača na nešto višoj poziciji, što je bila odlika modela A segmenta starije generacije. U svakom slučaju, ovakva pozicija je vrlo zgodna za manje iskusne vozače jer im uliva dodatnu sigurnost time što su sve komande vrlo blizu i na dohvat ruke.
Kada smo već kod komandi, treba reći da su izuzetno lagane, možda čak i previše. Servo volana je dosta jak, ručica menjača se vrlo lako kreće mada je precizna, dok je pedala kvačila veoma mekana. Uz to, motor se uopšte ne čuje na leru, niti do putnika dopiru bilo kakve vibracije.

Generalno, konstruktori su se potrudili da auto ostavi utisak sofisticiranosti kao da pripada nekoj višoj klasi. Naravno, plastika je očekivano tvrda, što je standard u A segmentu.

Sa druge strane, tekstura materijala je zanimljiva, a mogu da se odaberu i simpatični dezeni po želji kupca.

Voleli bismo da i ostali a ne samo vozačev prozor ima automatiku na podizačima, ali to je već uobičajen pristup azijskih proizvođača, pogotovo u ovoj klasi.
Kao što smo već pomenuli, Hyundai i10 je dobio mnogo novih sistema iz oblasti bezbednosti. Osim upozorenja na nebezbedno rastojanje od vozila ispred, tu je i sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde. Na svu sreću, nismo ga testirali ali je navedeno da je sastavni deo ovog sistema aktivno izbegavanje prepreke.

To znači da će auto sam intervenisati upravljačem kako bi se izbegao pešak, biciklista ili drugo vozilo.

Osim toga, aktivan je i sistem za kontrolu nenamernog napuštanja saobraćajne trake. Ukoliko se nehotice približite liniji, ili to učinite namerno bez davanja migavca, auto će automatski korigovati volan kako biste se vratili u sredinu trake.

Naravno, sve ove opcije mogu da se isključe u meniju displeja među instrumentima.
Podešavanja su inače brojna. Možete da personalizujete ne samo raspored prikaza multimedijalnog displeja, već možete da dodelite funkciju po želji za „mode“ taster na volanu.

Retkost je i to što može da se podesi da zadnja kamera bude stalno uključena. Kao i ostali Hyundai modeli, i10 ima mogućnost podešavanja migavaca tako da zasvetle tri, pet ili sedam puta prilikom prestrojavanja.

Po ugledu na veće modele, uvedena je i mogućnost automatskog uključivanja i isključivanja dugih svetala, što je od velike pomoći kada noću vozite putevima bez uličnog osvetljenja. Naravno, senzori za paljenje srednjih svetala i brisača se podrazumevaju.
Na našem tržištu u ponudi su dva motora, oba atmosferski benzinci – trocilindarski 1.0 i četvorocilindarski 1.2. Prečnik klipa im je isti, s tim što trocilindarski ima duži hod kako bi se dobilo na obrtnom momentu.

Mi smo vozili jaču verziju. To je mašina koja je poznata od ranije. Reč je o "kapa" generaciji motora koja je ranije bila dostupna u varijanti sa 1.25 a sada sa 1.2 litra radne zapremine. Snaga je praktično ista - razvija 84 KS.
Osim što izuzetno mirno i tiho radi, ovaj motor odlikuje niska potrošnja. Prosek po Beogradu, bez neke naročite stani-kreni vožnje, bio nam je 6,7 l/100 km. U gradi je prilično elastičan; petu "traži" već pri pedesetak na sat.

Za žustrija ubrzanja, kao i kod svakog atmosferca, potrebno je prešaltati koju brzinu naniže. Kao da se "otkačinje" pri 3000 obrtaja, sa lepim ubrzanjima sve do 6000 o/min, kada dostiže maksimum.

Vožnja auto-putem nije nikakav problem, ali sve do nekih 140 km/h, što je gornja granica optimalne putne brzine. Preko toga već dosta više troši a i ubrzanja su daleko slabija.

Generalno, već preko 120 km/h je potrebno malo više strpljenja kada ga nagazite. Pri 130 troši oko sedam litara, tako da sa Hyundaijem i10 možete i na duže staze.
Auto nas je prijatno iznenadio stabilnošću pri velikim putnim brzinama, zašta je zaslužno i prilično "zategnuto" ogibljenje.

Nema onih sitnih intervencija na volanu kako biste ga zadržali na pravcu, dok je u krivinama je potpuno neutralan, gde se ponašao kao da vozite mnogo veći auto.

U svakom slučaju, konstruktori Hyundaija i10 su postigli najbolji mogući kompromis između kompaktnih dimenzija za svakodnevno snalaženje po gradskoj gužvi i ukupnih voznih karakteristika.
Možda je za nijansu tvrđi po rupama nego što smo očekivali, ali sve je to deo bezbednog podešavanja ogibljenja kod koga je stabilnost najvažnija.

Osim toga, oprema je zaista za pohvalu. Jeste da je u pitanju najviši paket, ali sa cenom od 13.690 evra je za svaku preporuku.

Poređenja radi, najjeftinija verzija sa trocilindarskim 1.0 motorom košta 2.600 evra manje, što nije zanemarljivo ali nije ni mnogo kada se u vidu ima razlika u opremi i motorizaciji.
Hyundai 10 je daleko ozbiljniji auto nego što je bio u prvoj generaciji kada se pojavio 2007. godine.

Svojom konstrukcionom zrelošću može da parira većim modelima, ali po lakoći korišćenja nema mnogo konkurenata.

Ako ga kupite kao drugi auto u porodici, nemojte da se iznenadite ako ga budete mnogo češće i slađe vozili od veće i skuplje mašine.

Svega nekoliko doplata

Najviši paket opreme je vrlo bogat, pa je ostalo malo stavki za doplatu. Među njima je doplata za automatizovani menjač koji košta 700 evra.

Unutrašnjost sive ili bež boje košta svega sto evra, tako da i ljubitelji svetlih enterijera mogu da uživaju uz minimalnu doplatu.

Nema navigacije? Nije problem

To što nema fabričke navigacije nije nikakav problem. Hyundai je kupcima uštedeo novac i umesto plaćanja skupih mapa, pa i njihovih ažuriranja, omogućio je korišćenje Android Auto i Apple Car Play aplikacije.

Preko njih možete da koristite svoje mape sa telefona, uključujući i Google Maps.

Bezbednosni sistemi po želji

Standardni deo opreme je kamera i radarski senzor za prepoznavanje pešaka, biciklista i drugih automobila.

Možete da podesite da li želite da vas auto samo upozori na opasnost ali i da mu dozvolite da sam koči, pa i da izvede manevar volanom kako bi izbegao prepreku. Sve ovo može i da se isključi.

Osvetljavanje krivine

Uz projektorske halogene farove postavljene su i dodatne H7 sijalice čiji je zadatak da osvetljavaju krivinu.

Zbog svoje snage sjajno ispunjavaju zadatak, što dodatno utiče na sigurnost vozača.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Hyundai i10 1.2 MPI Impression - specifikacije

Motor: zapremina 1197 ccm, snaga 61,7 kW (84 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 117,6 Nm pri 4200 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 3670/1680/1480 mm, međuos. rastojanje 2425, prtljažnik 252/1050 l, rezervoar 36 l, masa 932-1007 kg, pneumatici 185/55 R15

Performanse: maks. brzina 171 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,6 s, prosečna potrošnja (NEDC) 4,6-4,9 l/100 km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: