Ko najčešće udara pešake?

Iako spadaju u red najpopularnijih vozila, osim nezahvalne konstrukcije po pitanju vozne dinamike veliki SUV-ovi imaju još jednu manu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2022.

13:00

Ko najčešće udara pešake?
Photo: Porsche

Najnovija studija tako pokazuje da u određenim saobraćajnim nesrećama češće učestvuju velika vozila, a posebno SUV-ovi, monovolumeni i kamioneti. Nakon što je prethodna studija pokazala da su SUV-ovi fatalniji za pešake, ova potvrđuje tezu i stavlja naglasak na određene scenarije, navodi Index.hr.

Studija se bavi nesrećama u kojima vozilo naleće na pešaka neposredno pre skretanja u raskrsnici. Udeo ovakvih nesreća u stradanju pešaka u nesrećama je oko 16% samo kada gledamo nesreće s fatalnim ishodom.

Prema studiji, verovatnoća naleta vozila na pešaka na raskrsnici pri skretanju ulevo je dva puta veća za SUV-ove nego za obične automobile. Dalje, tri puta je veća za velike monovolumene te gotovo četiri puta za pick-up vozila.

U slučaju skretanja udesno verovatnoća je takođe značajno veća za velika vozila, pa je tako 89% veća za kamionete i 63% za SUV-ove. Ako mislite da sve pomenuto ne važi i na evropskim putevima, tek ste delimično u pravu. Ovako velikih vozila je manje, ali opasnost i dalje postoji.

Izvan raskrsnica, u slučaju naleta vozila na pešaka kod velikih SUV-ova će biti 25% veća šansa smrtnog ishoda nesreće te 51% ako je na pešaka naleteo pickup. "Moguće je da veličina, oblik i pozicija A nosača koji podupire krov na obe strane vetrobrana otežavaju vozačima velikih vozila da vide pešaka pri skretanju“, objašnjava rezultate Wen Hu iz IIHS-a.

Naleti na pešake su uprkos promenama u konstruisanju vozila sve veći problem. Kad su u pitanju američki putevi, broj poginulih pešaka u saobraćaju raste od 2009. godine. Do 2020. godine, kad je u nesrećama zabeleženo 6500 smrtnih slučajeva pešaka i 54.700 povređenih, zabeležen je rast od 59%.

Glavno objašnjenje za ovaj trend nije rast broja vozila, već rast dimenzija vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: