Sud odlučio: Kupac može da vrati električni automobil ako je domet drastično manji od obećanog

Proizvođač ističe da je fabrički deklarisana autonomija u vožnji samo informativnog karaktera, a stil vožnje ili spoljna temperatura imaju uticaj na performanse baterije.

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Četvrtak, 27.01.2022.

10:02

Sud odlučio: Kupac može da vrati električni automobil ako je domet drastično manji od obećanog
Foto: VW promo

Austrijski sud doneo je zanimljivu presudu koja će možda otvoriti prostor i novim tužbama, ukoliko bude potvrđena u drugom stepenu.

Jedan vozač iz te zemlje tužio je trgovca jer mu je 2018. godine prodao električni automobil koji ima mnogo manju autonomiju u vožnji od deklarisane, odnosno u salonu ga nisu o tome obavestili.

Na osnovu prvostepene odluke regionalnog suda u Lincu, trgovac mora da mu vrati 30.288 evra, kupoprodajnu cenu vozila umanjenu za naknadu za korišćenje, piše austrijski Neue Kronen Zeitung.

Kako se navodi, prilikom nabavke Volkswagena e-Golf kupcu je obećan radijus kretanja od 230 kilometara sa punom baterijom. Međutim, u brdovitom kraju u kome je korišćen automobil je mogao da pređe svega 110 do 120 kilometara.

Na sudu je istaknuto da trgovac automobilima nije naglasio činjenicu da je domet manji na niskim temperaturama i u brdovitim predelima.

Volkswagen ističe da je fabrički deklarisana autonomija u vožnji samo informativnog karaktera, a stil vožnje ili spoljna temperatura imaju uticaj na performanse baterije.

Model e-Golf pripada prvoj Volkswagenovoj generaciji električnih automobila, a zapravo se radi o modifikovanom standardnom Golfu 7 kome su umesto motora sa unutrašnjim sagorevanjem ugrađene baterije i električni motor.

Novi električni automobili ovog proizvođača imaju znatno veći domet, mada je u kod njih prisutna razlika između stvarne i deklarisane autonomije u vožnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: