I automobili na struju mogu da ne "upale" zbog praznog akumulatora

Poput benzinaca i dizelaša, i električni automobili imaju klasičan akumulator.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2022.

11:19

I automobili na struju mogu da ne
Foto: wellphoto/Shutterstock

Uz visokonaponske baterije koje strujom napajaju motore električnih vozila, svako električno vozilo takođe ima 12-voltni akumulator koji održava rad električnog sistema i daljinskog otključavanja/zaključavanja vrata kada je automobil isključen. Dakle, isto kao i kod benzinaca i dizelaša.

Kao i kod vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, 12-voltna baterija EV-a može se isprazniti i onemogućiti pokretanje automobila.

Akumulator u električnom vozilu može se isprazniti iz više razloga, uključujući duže stajanje automobila, prenosi Revijahak.

Akumulatorska baterija električnog vozila obično se puni u isto vreme kada se automobil puni, a takođe i kroz električnu struju koja se prenosi iz visokonaponske baterije kada nije spojena na punjač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: