Test: Škoda Octavia 1.5 TSI Style

Nova Octavia ostala je verna konceptu koji nudi više prostora. Tome dodajemo i više opreme, tehnologije ali i komfora. Testirani 1.5 TSI turbo-benzinac je posebno iznenađenje.

Izvor: B92

Utorak, 16.11.2021.

08:54

Test: Škoda Octavia 1.5 TSI Style
Škoda Octavia 1.5 TSI: zapremina 1498 ccm; snaga 110 KS (150 KS) pri 5000-6000 o/min; maks. o. mom. 250 Nm pri 1500-3500 o/min

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Može se reći da je Škoda Octavia praktično jedini pripadnik "C plus" segmenta koji nudi prostranost iz klase iznad, pa i više od toga.

Već generacijama unazad ima najveći prtljažnik i najviše mesta na zadnjim sedištima. Pri tome, po ceni ne odskače od svojih konkurenata iz klase.

Istina, materijali i oprema u standardnim paketima su bili nešto skromniji kako bi se kompenzovalo sve ono što se dodatno dobija.

Međutim, najnovija generacija drastično menja ovo pravilo. U to smo se uverili iz prve ruke.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4689/1829/1470 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2686 mm
U ponudi je veliki broj različitih verzija motora. Za nešto zahtevnijeg vozača koji ne prelazi veliki broj kilometara za preporuku je 1.5 TSI motor, pa smo odlučili da se iz prve ruke uverimo šta to Octavia nudi sa ovom mašinom.

Test primerak ima drugi od ukupno četiri paketa opreme, uključujući i "RS". U odnosu na jeftiniji "ambišn", "stajl" dodatno nudi mnogo toga.

Na primer, alu-felne prečnika 17 inča, trozonsku "klimu", automatsko zatamnjivanje ne samo unutrašnjeg već i vozačevog retrovizora, prednje i zadnje parking senzore, veliki multimedijalni displej sa kamerom za vožnju unazad…

Kada smo već kod kamere treba reći da je veoma visoke rezolucije i da je prilično osetljiva u noćnim uslovima, što nije tako čest slučaj na drugim najnovijim modelima.
Moramo da izdvojimo "matriks" farove sa snopom koji "preskače" vozila ispred (kao sastavni deo automatike dugih svetala), kao i komforno beskontaktno otključavanje i startovanje motora na dugme.

Možda najatraktivniji od svega je virtuelni kokpit, odnosno instrumenti u vidu displeja, sa nekoliko vrsta prikaza, uključujući i mapu navigacije preko cele površine.

Tu nije kraj haj-tek detaljima.

Škoda Octavia standardno ima i bežično punjenje mobilnih telefona, promenljivu grafiku zadnjih LED svetala, ali i zavesice na zadnjim bočnim prozorima.

Dakle, standardna oprema je zaista impozantna i na njoj bi joj pozavideli i mnogi premijum konkurenti.
Ipak, jedno je kada se auto gleda na slikama a drugo je uživo. Ne samo da je doživljeni utisak kvaliteta mnogo bolji u odnosu na prethodnu generaciju, već je na nivou nekih premijum modela.

Na to je uticala ne samo izuzetna oprema, već i dosta više mekih površina; komandna tabla je celom širinom presvučena tkaninom, u vratima je daleko bogatiji tapacirung za koji nemate osećaj da će brzo da se izliže i da počne jeftino da se presijava, a posebno nas je iznenadila pregrada za flaše koja je u potpunosti obložena itisonom, što je prava retkost među automobilima generalno.

Tu su i Škodina "pametna rešenja". Test primerak je u vozačevim vratima imao Škoda četku za čišćenje snega. U suvozačevim je identičan otvor za kišobran.

Poklopac nalivnog grla posude tečnosti za pranje vetrobrana se pretvara u levak kada se otvori, što je rešenje prvi put primenjeno na modelu Scala.

U ogromnom prtljažniku postoje čak četiri inovativne opcije za pričvršćivanje tereta.
Još jedna bitna činjenica je da su za podizanje haube postavljena dva amortizera, što dodatno utiče na osećaj doživljenog kvaliteta.

Inače, ponuda prostora u kabini je praltično identična kao i do sada. To znači da putnici pozadi imaju ne samo obilje mesta za kolena, već i za glavu.

Osobe prosečne visine imaju desetak centimetara između glave i krova.

Oba prednja sedišta su potpuno nova i oblikom podsećaju na kadice iz RS verzije. Ipak, u odnosu na njih su dosta šira ali i dalje pružaju solidnu bočnu podršku.

I vozač i suvozač imaju lumbalna podešavanja. Donji deo je tradicionalno dugačak, sa dobrim osloncem butine u gotovo kompletnoj dužini.
Ono što najviše privlači pažnju su displeji. Centralni je zaista ogroman i na njemu je potpuno novi interfejs.

Preko njega se podešava ne samo ozvučenje i navigacija, već i "klima".

Pojačavanje zvuka se obavlja preko dva tastera osetljiva na dodir u podnožju displeja. Problem nastaje noću jer su konstruktori zaboravili da ih osvetle, pa vam ostaje da pojačavanje vršite preko volana ili napamet.

Nije nam se dopalo i to što više nema ni jedne klasične USB utičnice, već su sve tip C, i napred i pozadi.
Veliki iskorak je napravljen u dizajnu volana. Može se reći da je ovo sjajan primer industrijskog dizajna gde je spojena umetnost i funkcionalnost.

Ima samo dva kraka i zanimljive proreze u svakom od njih. Ipak, najbitnije to što je ergonomija veoma dobra a jedino što nam je nedostajalo su komande telefona na volanu.

Naravno, najatraktivniji su virtuelni instrumenti sa nekoliko vrsta prikaza, uključujući i mapu navigacije preko celog ekrana.
U vožnji se prilično oseća razlika u odnosu na prethodnu generaciju Octavie.

Novi model je oštriji na upravljaču, sa manje naginjanja prilikom naglih promena pravca.

To znači i da omogućava i brže prolaske u krivinama, kao i bezbedniju vožnju velikim brzinama vijugavim deonicama auto-puta.

Pri svemu tome, auto je prilično mek za današnje standarde, uz blago plivanje preko češljeva. Sitne neravnine se još manje osećaju nego do sada.
Standard su i sistemi za upozorenje na potencijalni sudar, kao i pomoć za održavanje saobraćajne trake.

Volan ima aktivnu asistenciju, tako da vas automatski udaljava od linije ukoliko joj se približite. Ko želi, može i da isključi asistenciju.

Može se reći da je Škoda zadovoljila kriterijume kupaca koji cene dizajn i visoku tehnologiju.

Ne sumnjamo da će biti zadovoljni i oni koji cene vozne karakteristike ali i inženjering motora.
Najnovija generacija 1.5 TSI motora ima verovatno najbolji odnos performansi i potrošnje.

Možete da ga vozite "penzionerski", uz korišćenje deaktivacije cilindara, a možete i da koristite rezerve snage sve do 6000 obrtaja.

Nema ničeg lepšeg od turbo-benzinca koji sa povećanjem obrtaja izaziva sve veći osmeh na licu. Na 4000 o/min dizelaši daju svoj maksimum, a 1.5 TSI kao da se dodatno budi na tim obrtajima, omogućavajući daleko više zabave ali i sigurnosti.

Ovo je posebno važno prilikom preticanja, kada vas sigurno neće ostaviti na cedilu.
Kako god ga vozili, iznenadićete se potrošnjom, koja je prilično skromna. Prosek po Beogradu nam je bio 7,0 l/100 km.

Korišćenje "klime" diže ovu cifru na 8,2 litra, a bulevarska vožnja može da ga spusti i na 6,7! Da, ovo je jedan od najštedljivijih benzinaca koje smo vozili u poslednje vreme.

Pri svemu tome, test primerak je potpuno nov. Samim tim, nekako se izgubila potreba za dizelašima, pogotovo što je redovan servis i generalno održavanje benzinca dosta jeftinije.

Na auto-putu Octavia 1.5 TSI pri 130 km/h "vrti" se na oko 2700 obrtaja i tada troši svega oko 5,5 l/100 km.
Prtljažnik: 600/1555 l
Primetili smo da je i zvučna izolacija dosta bolja, ali i neke novitete u vidu podsetnika za vozača.

Na primer, ako vam je otvoren prozor pri brzinama većim od 90 km/h, na instrument tabli će se pojaviti upozorenje da ih zatvorite jer ćete tako uštedeti gorivo.

Isto tako, ako vozite više od 20 km/h preko ograničenja koje je pročitala kamera na znaku, auto će vas na displeju upozoriti da malo popustite sa gasom.
Generalno, prva vožnja nove Octavie je ostavila veoma pozitivan utisak, pre svega ukupnom solidnošću ali i mnoštvom estetskih i tehničkih unapređenja.

Kada se tome doda tradicionalno natprosečna ponuda prostora u kabini i prtljažniku, jasno je da Octavia nije više automobil kompromisa, već vrlo kompletan auto čak i u poređenju sa premijum modelima.

Kako su nam rekli u Škodi, Octavia 1.5 TSI sa 110 kW (150 KS) košta od 18.684 evra, a u Style paketu kojim je opremljen test primerak cena je 22.632 evra.

Deaktivacija cilindara

VW grupacija još od 1.4 TSI motora koristi sistem deaktivacije cilindara. Potrošnja je osetno niža ali treba znati iskoristiti ovu prednost.

Naime, motor je toliko snažan i elastičan da bez problema možete da ga vozite i na 1000 obrtaja. Na primer, možete da izmenjate svih šest brzina do 60 km/h, a zatim nastavite vožnju bez baratanja ručicom menjača.

Ipak, za uštedu u potrošnji su potrebni ipak viši obrtaji. Na primer, deaktivacija cilindara nije moguća na 1500 obrtaja, ali na 2000 u petoj brzini pri 80 km/h vrlo uspešno radi.

Da biste znali da radite pravu stvar, dovoljno je da pratite preporuku za odgovarajući stepen prenosa na instrument tabli. Tada će se ispod informacije o trenutnoj potrošnji pojaviti i oznaka da motor radi u režimu dva cilindra.

Naravno, on je moguć kada nema zahteva za većom količinom snage, odnosno kada vozite konstantnom brzinom ili uz vrlo blaga ubrzanja. Inače, nema nikakvih vibracija niti promene zvuka motora u ovom režimu.

Praktična rešenja u gepeku

Ne samo što je jedan od najvećih prtljažnika među automobilima generalno, već je i jedan od najpraktičnijih. Škoda se potrudila da u gepeku Octavie primeni dodatna pametna rešenja.

Klasične kukice za kese su dobile podršku u vidu velikih fleksibilnih kuka na koje sada možete da zakačite i deblje ručke torbe.

Tu je i "ležaljka" za razne predmete koja se širi i skuplja, a po ugledu na prethodnu generaciju postavljeni su i savitljivi čičak okviri. Oni omogućavaju da se predmeti ne kotrljaju i ne klizaju.

U odnosu na prethodnu generaciju sada se lakše vade iz zidova bočnih pregrada i isto tako jednostavno vraćaju na mesto. Na kraju, tu je i tradicionalna mrežica…

Tri menija "klime"

Od sada, sva podešavanja "klime" regulišu se preko displeja i to u tri različita menija. Ideja je bila da se korisnicima olakša korišćenje uvođenjem novog, jednostavnijeg "pametnog" režima.

Otprilike, kliknete zonu tela koju želite da zagrejete ili ohladite. Ipak, ovde ne možete da uključite ili isključite kompresor "klime", već je sve automatizovano.

Za taj zadatak morate da odete u "klasični" mod koji već poznajete. Na kraju, Octavia ima i specijalan režim pročišćavanja vazduha.

Naravno, preko displeja mogu da se podese i parametri treće zone, pa čak ima i opciju da se deaktiviraju dugmići kako ih deca ne bi dirala.

Šta god da želite da podesite, svakako ćete imati najmanje jedan klik više nego do sada, kako bi ste uopšte pristupili meniju "klime".

Osim na displej, možete da kliknete i ispod njega na fizički taster sa oznakom "klima", koji na displeju poziva već pomenute komande i menije.

Nema više okruglog prekidača

U novitete treba dodati i prekidač svetala, koji je sada po ugledu na nove Audije i Golf 8.

Lepa vest je i da svetla mogu potpuno da se isključe, što je postalo prava retkost na današnjim automobilima.

Takođe, usred vožnje po jakoj kiši tokom dana, automatski su se aktivirala prednja svetla za lošiju vidljivost.

Za razliku od standardnih oborenih svetala koja imaju funkciju osvetljavanja puta, ova imaju zadatak da vas drugi vozači bolje vide.

Samo u Škodi

Škoda je jedini ne-premijum proizvođač koji u tapacirungu vrata ima otvore za kišobran ili za četku za čišćenje snega.

Među novim pametnim rešenjima je poklopac tečnosti za pranje vetrobrana koji se pretvara u levak kada se otvori ali i mali džep unutar velikog u naslonima zadnjih sedišta.

Nema više upadanja i traženja mobilnog telefona…

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Škoda Octavia 1.5 TSI Style - specifikacije

Motor: zapremina 1498 ccm, snaga 110 KS (150 KS) pri 5000-6000 o/min, maks. o. moment 250 Nm pri 1500-3500 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4689/1829/1470 mm, međuos. rastojanje 2686 mm, klirens 143 mm, prtljažnik 600/1555 l, rezervoar 45 l, masa 1338-1496 kg (sa vozačem), pneumatici 205/55 R17

Performanse: maks. brzina 230 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,2 s, potrošnja 6,4/4,0/4,9 l/100 km, emisija CO2 111 g/km (NEDC)

Oprema

Standard: LED zadnja svetla sa promenljivom grafikom, alu-felne 17 inča, trozonski klima-uređaj, el. preklopivi retrovizori sa automatskim zatamnjenjem za vozača, matriks farovi sa prskalicama i automatskim dugim svetlima, prednji i zadnji parking senzori, kamera za vožnju unazad, tempomat, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, digitalni instrumenti, navigacija, bežično punjenje telefona, mreža i dodaci u prtljažniku, kontrola napuštanja trake, DAB prijemnik, zadnje bočne roletne

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: