U najavi novo poskupljenje koje bi moglo da pogodi vozače dizelaša

Zbog visoke cene gasa, smanjuje se proizvodnja AdBlue-a.

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Sreda, 27.10.2021.

09:21

U najavi novo poskupljenje koje bi moglo da pogodi vozače dizelaša
Foto: DesignRage/Shutterstock

Zbog čipova nema dovoljno novih automobila, a aktuelna zbivanja na svetskim tržištima mogla bi da izazovu nove krize.

Naime, zbog visokih cena gasa, hemijska industrija smanjuje proizvodnju. Tako je BASF smanjio proizvodnju amonijaka, ključnog sastojka AdBlue-a, a isto je najavio nemački SKW, ali i mnogi drugi proizvođači, piše Revijahak.

Cena gasa je toliko visoka da se proizvodnja AdBlue-a ne isplati, pa će mu cena rasti. Ipak, za sada se predviđa da će ga, uz trenutne zalihe, biti dovoljno u srednjoročnom razdoblju.

To znači da će AdBlue biti skuplji, ali za sada se čini da neće biti nestašica.

AdBlue se koristi u vozilima sa dizel motorima (ubrizgava se u SCR katalizatore kod Euro 5 i Euro 6 vozila, te kamiona od 2008. godine) za smanjenje emisija azotnih oksida.

Automobili praktično mogu da rade i bez njega, ali kod mnogih proizvođača motor se neće "upaliti" ako je AdBlue rezervoar ispražnjen. Tako je rešeno softverski, ali ako radi bez AdBlue-a, štete za sam motor neće biti – samo će emisije azotnih oksida (i zagađenje) biti mnogo veće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: