Hyundai Accent 1.5 CRDi

Dobili smo priliku da treću generaciju Hyundai Accenta, premijerno prikazanog na BG CAR SHOW 01, podvrgnemo napornom četvorodnevnom testu i podrobnije ga upoznamo. Otkrivamo vam zašto je Hyundai Accent tako dobar automobil, i to u klasi gde vlada najžešća konkurencija.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Izvor: B92

Petak, 14.04.2006.

06:20

Default images

Novi Accent je definitivno revolucija, a ne evolucija: sa starim modelom deli malo toga, nudi mnogo zadovoljstva u vožnji i predstavlja novi uzor drugima u tzv. Golf klasi. Predrasude nikada nisu dobre, naročito kada se radi o dubini vašeg džepa. Kod nas kupci često imaju problema sa preteranim vezivanjem za pojedine brendove, a sličan trend prisutan je i u Evropi.

Na severnoameričkom kontinentu situacija je nešto drugačija, pre svega jer se američki vozači pre kupovine dobro informišu. Upravo zbog toga, Hyundai u Americi svake godine beleži veliki rast prodaje. Hyundai je prošle godine prodao 2.534.000 automobila (u odnosu na 2004. god.  povećanje od 11%). U vremenu kada veliki deo svetske auto industrije grca u dugovima, prinuđena da otpušta radnike (VW, Mercedes, Ford ili GM), Hyundai osvaja nova tržišta i otvara nove fabrike.
izuzetno lepo skrojen automobil - za dužinu koplja ispred prethodnika
U izveštaju Auto Bilda – Qualitats-Report 2006 o proceni kvaliteta automobila, objavljenom u 5. broju od 3. februara ove godine, Hyundai se našao na na četvrtom mestu, iza Mazde, Toyote i Honde. Iza ovog korejskog proizvođača plasirani su Volvo (7), Mitsubishi (8), Opel (10), Audi (11), Mercedes (15) i Alfa Romeo (20).

Dizajn za pohvalu, prostora dovoljno

Ukusi se razlikuju od kad je sveta i veka. Ipak, treba priznati da se novi Accent odlikuje dopadljivim, svežim dizajnom kojim dominiraju sportske linije. Meni se posebno dopala markantna prednja maska između velikih svetlosnih grupa, koja se savršeno utapa sa masivnim, lepo zaobljenim odbojnikom. Zadnja svetlosna grupa je simpatično skrojena, odlično razbijajući monotoniju velikog poklopca prtljažnika, koji inače nudi 390 litara korisnog prostora.

Sudeći po reakcijama slučajnih prolaznika, ali i vozača koji su se začuđujućom brzinom sklanjali iz leve trake auto puta kada bi ugledali "njušku" Accenta u retrovizoru, zaključio sam da se ovaj korejski automobil većini itekako dopada, ali i da ga vozači shvataju vrlo ozbiljno. Idealan položaj za volanom, inače podesivim po visini, prijatno malog prečnika i opšivenog kvalitetnom kožom, izuzetno je lako pronaći. Dovoljno mesta ima i za glave zahvaljujući visokom krovu, a ulaženje u automobil je zbog toga posebno ugodno. Sve komande su izuzetno mekane, potrebna je vrlo mala sila za pritiskanje papučice kvačila, a kočnice se lako doziraju. Zapravo, imao sam utisak kao da vozim Toyotu Corollu, s tom razlikom što Accent ima direktniji i precizniji upravljač, koji je pri malim brzinama ugodno lagan.

Finalna obrada je zaista odlična, pa čak ni moje oštro oko nije primetilo ni najmanja odstupanja. Dobrom utisku doprinose i plastični materijali u dve boje, svetlih i tamnih tonova, mada je plastika još uvek tvrda na dodir.

Enterijer je dopadljivo rešen, centralna konzola je evolucija one iz modela Kia Rio, odnosno preciznije obrađena, a instrumenti su dobro raspoređeni, pregledni i izuzetno prijatno osvetljeni, tako da je noćna vožnja izuzetno ugodna. Uz to me je prijatno iznenadila i jačina svetlosnog snopa, koja se rasprostire dovoljno daleko.
finalna obrada je odlièna, instrumenti su pregledni, kvalitet plastike zadovoljava
Četiri sata noćne brze vožnje po dosadnoj kiši auto putem Beograd-Niš mi je odlično poslužilo da zaključim još jednu, veoma bitnu stvar, a to je da su montirani Hankook Solus pneumatici 195/55 R 15 fantastični. Na mokrom kolovozu se ponašaju izbalansirano, akvaplaning nastaje tek na velikim brzinama, a zaustavni put je izuzetno kratak.

Potvrdu za moja zapažanja našao sam u nekoliko uporednih testova, i to nemačkih –upravo pneumatik Hankook Solus je do nogu potukao konkurenciju poput Pirellija, Continentala, Bridgestonea, Dunlopa itd.

Takođe, što se ponude prostora tiče, na zadnjem sedištu ima dovoljno mesta za osobe prosečne građe, ali ipak manje od onoga što je standard u kompakt klasi. Ipak, komfor oslanjanja je prilično dobar, u najkraćem – udobniji je od nemačke konkurencije, tvrđi od ogibljenja Megana II i Peugeota 307.

Treba pohvaliti i dobru zvučnu izolaciju – čak i na brzinama od oko 160 km/h do putnika dopire malo buke, pa se ima utisak da sedite u znatno skupljem automobilu. Euro NCAP test će uskoro biti obavljen, a očekuje se da će Accent osvojiti 4 zvezdice. Ipak, kreš test je sproveden u Americi.

Motor odličan, performanse takođe

Iako je motor samo blaga evolucija poznatog agregata od 1,5 litara iz Cerata, ima nešto drugačiju turbinu varijabilne geometrije koja praktično nema turbo "rupu". Sa druge strane, motor se u Accentu više čuje nego kod Cerata, ali nije u pitanju slabija zvučna izolacija. Tonalitet CRDi common-rail dizelaša II generacije najviše podseća na zvuk VW-ovih TDI agregata, ali samo dok je hladan.

Zagrejan CRDi motor je prilično uglađen, tih i izuzetno elastičan. Prosto je neverovatno koliko ravnomerno razvija snagu, a obrtaji motora rastu začuđujućom brzinom za jedan turbodizel. Uz sve to, najviše me je obradovao izuzetno precizan i dobro usklađen menjač sa mogućnostima motora. Kombinacija dva bregasta vratila, 16 ventila i gore pomenute varijabilne turbine daje maksimalnu snagu od 110 KS iz samo 1.5 litara. Na moju žalost, ugodno "fijukanje" turbine se u Accentu gotovo i ne čuje, za razliku od  Cerata 1.5 CRDi , ali su zato ubrzanja, a naročito međuubrzanja, kod Hyundaija bolja. Od 2.000 o/min. motor vuče ravnomerno, i javlja se velikom bukom tek kada pređe 4.000 o/min.

Agregat izuzetno brzo prima gas i prosto vas tera da usvojite sportski stil vožnje. Preticanja sa ovim automobilom su izuzetno brza i bezbedna, motor ima mnogo rezerve snage, tako da prosto jedva čekate da sustignete sledeći automobil.
veoma elastièan i dovoljno štedljiv 1.5 CRDi motor
Sa ovim Accentom možete održavati velike putne proseke bez naprezanja motora.

Kada smo već kod brzine, kazaljka brzinomera za tili čas stigne do oznake 180 km/h i tek tada uspori. Njen put se završava malo iznad oznake za 190 km/h, što će reći da ovaj Accent definitivno postiže veću maksimalnu brzinu od one fabrički deklarisane.

Još je interesantnije što se Accent i pri brzinama od 200 km/h (na blagim nagibima) ponaša vrlo stabilno. Upravljač je pri velikim brzinama direktan i do vozača šalje dovoljno povratnih informacija. Nažalost, potrošnja nije ni tako mala. Posle četiri dana jurcanja po auto putevima i vožnju  Beogradom, putni računar je pokazao prosečnu potrošnju od 7,5  l evro dizela, što je znatno više od fabričkog obećanja (4,6 l), ali i od prosečne potrošnje Focusa 1.8 TDCi. Za manju potrošnju je potrebno puno samoodricanja od fantastičnih međuubrzanja, čemu ja nisam mogao da odolim.

Accent 1.5 CRDi je izuzetno zabavan automobil za vožnju, prosto vas mami da vozite i vozite, i još malo vozite. Od Hyundaia sam očekivao da naprave pouzdan, upotrebljiv i upravljiv automobil, ali moram priznati da nisam očekivao da ću se ikada "zaljubiti" u neki Hyundai iz daleke Koreje.

Dobro opremljen

Testirana verzija sa opremom Top ima bogatu opremu u koju spadaju četiri vazdušna jastuka i vazdušne zavese, ABS sa EBD-om, automatski klima uređaj, servo upravljač  podesiv po visini (opšiven kožom), daljinsko centralno zaključavanje, farovi za maglu, električno pokretana stakla, putni računar, alu felne sa pneumaticima 195/55 R 15, zatamnjena stakla, a treba samo eventualno dodatno platiti za metalik boju (200 evra) i CD plejer.

Paket opreme Leader, za razliku od Top verzije, ima manuelni umesto automatskog klima uređaja i čelične umesto alufelni. Međutim, ima i povoljniju cenu od 14.084 evra.

Zaključak

Hyundai je definitivno promenio celu svoju filozofiju proizvodnje automobila. Rekao bih, u pravo vreme – pred svetsko prvenstvo u fudbalu (Hyundaijevi automobili su oficijalni) u Nemačkoj. Sudeći po novom Accentu, korejski proizvođač je odustao od igranja na kartu bezličnih, jeftinih automobila koji moraju da koštaju osetno manje od konkurencije. Sada Accent svojim vlasnicima nudi fantastičan osećaj u stomaku, rafinirani kvalitet, sofisticirano oslanjanje i mnogo adrenalina u krvi. Sudeći po mojim utiscima, kao i mišljenjima kolega iz Kanade i Amerike ovom modelu predstoji više nego svetla budućnost.

Stanje na tržištu se dolaskom novog Accenta se promenilo. Za nešto višu cenu, Accent 1.5 CRDi Leader (14.000 €) u odnosu na Logan 1.5 dCi Lauerat Pack (10.100 €) nudi gotovo dvostruko više snage, kao i mnogo bolji kvalitet.

Za taj novac u kompakt klasi sa značkom nekog evropskog proizvođača možete kupiti samo pomalo zastarelu Astru II 1.7 CDTI (80 KS) za 14.700 evra. Uz to Accent nije skuplji za održavanje od Opela, a pored toga Hyundai daje garanciju na svoje automobile od 3 godine ili 100.000 km.
pozadi ipak nema dovoljno mesta za one krupnije
Špekulacije o brzom padu vrednosti i nemogućnosti dalje prodaje automobila sa značkom Hyundaija uglavnom ne stoje. 16 godina star Hyundai Pony u oglasima košta gotovo koliko i Opel Kadett. Mislite li da je to slučajno? I jedna Corolla je kod nas pre 16 godina bila anatemisana kao jeftina japanska konfekcija samo zato što je tada koštala 22.000 DM, dok su Kadetti i Golfovi koštali i preko 27.000 DM.

Na kraju, možda bi trebalo da pomenem da iz Accenta 1.5 CRDi nisam izlazio četiri dana. Na svu sreću, žena se ipak nije razvela od mene.

Šta ona kaže: Accent izgleda lepo, ali ne i avangardno. Ima "umerenu" liniju koja može da se dopadne svakome. Enterijer je više nego pristojan, ima mnogo praktičnih pregrada, a posebno je korisna ona za naočare iznad unutrašnjeg retrovizora. Motor ima dosta snage, a sedišta su umereno tvrda i ne zamaraju na dužim putovanjima. Preporučila bih ga svakom kome nije potreban automobil "za pokazivanje", pa mu neće smetati znak Hyundaija na nosu.

Tehnički podaci

DIMENZIJE I MASA

dužina:      4.280 mm
širina:        1.695 mm
visina:        1.475 mm
zapremina prtljažnika:   390 litara
masa praznog vozila:      1.313 kg

PNEUMATICI 195/55 R 15

MOTOR

redni četvorocilindrični
gorivo: evro dizel
zapremina: 1.493 ccm
maksimalna snaga: 110 KS pri 4.000 o/min
najveći obrtni moment: 235 Nm u intervalu 1.900 – 2.750 o/min

PERFORMANSE

ubrzanje: 0-100 km/h za 11,5 s
maksimalna brzina: 180 km/h

POTROŠNJA

u gradu:    5,6 l/100 km
na putu:    4,0 l/100 km
prosečna:  4,6 l/100 km

CENA SA CARINOM I PDV-OM

osnovni model: 11.122 EUR
testirani model: 15.736 EUR
Accent i Logan - odlièan izbor u svojim cenovnim klasama
TROŠKOVI SERVISA   Accent 1.5 CRDI       Astra Classic II 1.7 CDTI

cena redovnog sevisa:       6,570 din (na 7.500 km)  15,200 din (na 15.000 km)

filter ulja:                              1,170 din                               850,0 din

filter goriva:                          3,000 din                               1,200 din                         

filter vazduha:                      1,200din                                1,205 din

filter klime:         4,000 din*(na svakom drug. serv.)    1,460 din

prednje pločice:                     6.635 din                            5,800 din

*izvor: Hyundai Auto Beograd, Opel Autopromet

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: