Najbelja bela farba donela bi veliku uštedu u gorivu

Automobili sa SUS motorima mogli bi da uštede oko pola litra benzina na 100 kilometara, a električnim bi se autonomija znatno povećala.

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Sreda, 13.10.2021.

09:17

Najbelja bela farba donela bi veliku uštedu u gorivu
Foto: cla78/Shutterstock

Pre dve godine, BMW je na sajmu automobila u Frankfurtu izložio BMW X6 u boji VantaBlack.

Ova crna farba bila je toliko tamna da je upijala 99,965 odsto svetlosti. Budući da takva najcrnja crna boja na svetu ne reflektuje gotovo nikakvu svetlost, činila je da sve krive linije i zakrivljene površine na vozilu "nestaju", čineći ga gotovo dvodimenzionalnim.

Tim programera sa Univerziteta Perdju u američkoj saveznoj državi Indijana razvio je upravo suprotno: najbelju belu na svetu.

Prema rečima predavača Xiulina Ruana, cilj je bio razviti boju koja reflektuje što je moguće više svetla – čime se smanjuje zagrevanje domova od sunca.

S obzirom da nova bela reflektuje 98,1 odsto svetlosti, u unutrašnjosti zgrada je hladnije nego napolju.

Koristi bi takođe bile ogromne i za automobile. U verzijama sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem moglo bi se uštedeti oko pola litra benzina na 100 kilometara, a kod električnih automobila radijus bi se znatno povećao jer bi klima-uređaj trebalo da bude u funkciji znatno manje vremena.

Izumitelji još nisu potvrdili da li se ova boja može koristiti i na automobilima.

Vratimo se na BMW s početka priče. Nemački proizvođač pre ipak nije koristi VantaBlack boju u serijskoj proizvodnji jer se u praksi pokazalo da je ta farba previše krhka. Ostaje da vidimo da li taj problem u auto-industriji ima i sasvim suprotna - najbelja bela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: