Povratak u budućnost VIDEO

Nakon zloglasnog kolapsa kompanije, holivudski hit proslavio je DeLorean, a sada je postao besmrtan.

Izvor: B92

Petak, 24.09.2021.

17:08

Povratak u budućnost VIDEO
Photo: Delorean

DeLorean se vratio!

Zahvaljujući filmskoj franšizi Povratak u budućnost, ovaj automobil je stekao svetsku slavu, pa se i danas smatra jednim od najprepoznatljivijih i najposebnijih automobila milenijuma.

Priča takođe počinje pre 1975. godine, kada je Džon Zakari DeLorean osnovao DeLorean Motor Company nakon rada na modelima kao što su Pontiac GTO i Firebird.

Tri godine kasnije, počela je sa radom fabrika u Dunmuriju u Belfastu.

I odmah su počeli problemi sa finansijama, koje je na kraju sponzorisala veoma loša prodaja. Prekretnica se dogodila 1982. godine, kada je Džon DeLorean optužen za umešanost u trgovinu drogom. Pušten je, ali je DMC bio zagađen i jednostavno je morao da prestane sa radom.

Ako premotamo unazad nekoliko decenija unapred, dolazimo do Stivena Vinna koji je reinkarnirao DMC iz Hambla u Teksasu.

Proizvodnja još čeka, ali fabrika je spremna. Prva poseta u istoriji fabrike zabeležena je kamerom i postavljena na IouTube kanal Muzeja automobila Petersen.

Fabrika površine oko 3.700 kvadratnih metara spremna je za početak proizvodnje, a trenutno se ispunjavaju zakonski preduslovi za proizvodnju automobila malih serija. Trenutno posluje kao servisni centar u kojem se može istovremeno rukovati sa do 50 automobila, bilo u smislu usluge ili potpunog renoviranja.

A sudeći po zalihama, delovi ne nedostaju. Na kraju krajeva, DMC isporučuje do 40 paketa delova dnevno širom sveta.

Fabrika je nastala preseljenjem fabrike iz Belfasta i ima ogromno skladište sa oko četiri miliona delova. Vinne je fabriku kupio 1995. godine sa svom proizvodnom opremom i postojećim delovima.

Vinne otkriva da se DMC-12 sastoji od 2.850 komponenti, a fabrika ima oko 80% potrebnih elemenata. Među njima je oko 1.000 čuvenih galebova vrata, navodno najskuplji element na celom automobilu. Vinne planira pokrenuti tri proizvodne linije.

Prvi je za proizvodnju karoserije, drugi će proizvoditi šasiju, a treći će sastavljati automobil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: