Vodonik je budućnost? Toyota ulaže skoro milijardu

Kompanija Toyota zajedno sa Sumitomo Mitsui Banking i firmom Sparx, uložiće 15 milijardi jena za finansiranje novog fonda za podršku novim tehnologijama, posebno razvoju pogona na vodonik.

Izvor: B92

Subota, 14.08.2021.

13:00

Vodonik je budućnost? Toyota ulaže skoro milijardu
Foto: Toyota promo

Mirai Creation Fund III ima plan da prikupi ukupno 100 milijardi jena (oko 771 milion evra) za podršku razvoja inteligentnih tehnologija, robotike, tehnologije za vodonik, elektrifikacije i razvoja novih materijala, piše Autoblog.

Fond će biti pokrenut u oktobru ove godine i ima za cilj ulaganje u kompanije koje imaju tehnologiju za buduće generacije. Istovremeno će podržati tehnologije koje pomažu u postizanju neutralnosti ugljenika.

Dodatni investitori moći će da se prijave u fond do kraja marta sledeće godine.

Jedan od glavnih ciljeva je ulaganje u vodonik, odnosno pogon na vodonik, proizvodnju i distribuciju vodonika. Toyota već uveliko radi na razvoju pogona na vodonik, a pored automobila u ponudi su i brodovi, kamioni i vozovi na vodonik.

Podsetimo, prvi serijski automobil na vodonik - Toyota Mirai, već šest godina se prodaje širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: