Zašto nije dobro preskakati stepene prenosa pri promeni "brzine"? VIDEO

Način na koji će vozač vršiti promenu "brizina", posebno s obzirom na broj obrtaja motora, i te kako utiče na komfor u vožnji, potrošnju, ali i dugotrajnost pojedinih delova.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Nedelja, 01.08.2021.

10:49

Zašto nije dobro preskakati stepene prenosa pri promeni
Foto: Motortion Films/Shutterstock

Uz činjenicu da moraju pratiti saobraćaj i prilagođavati brzinu, novopečeni vozači moraju i pravilno "gađati" optimalni stepen prenosa. To je radnja koja se može postepeno savladati vežbom i osluškivanjem rada motora, a vremenom postaje potpuno automatizovana i pritom od vozača ne zahteva puno napora.

U auto-školi će vas naučiti kako da pravilno koristite kvačilo za optimalnu promenu "brzina", kao i kada je najbolje menjati stepen prenosa.

Ali jedno je teorija, a drugo praksa. Posebno nakon što se usvoje navike, od kojih neke baš i nisu najbolje.

Način na koji će vozač vršiti promenu "brizina", naročito s obzirom na broj obrtaja motora, i te kako utiče na komfor u vožnji, potrošnju, ali i dugotrajnost pojedinih delova.

Jedna od učestalijih navika koje pojedini vozači primenjuju je preskakanje dve ili više brzina. Džejson Fenske u videu u nastavku objašnjava šta se događa pri promeni "brzina" i zašto nije dobro preskakati redosled stepena prenosa, na primer "šaltati" iz druge u petu brzinu i obrnuto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: