Kia predstavila novi Sorento u Srbiji

Nova, četvrta generacija velikog korejskog SUV-a prodaje se po ceni od 40.499 evra, koliko sa popustom košta 2.2 dizelaš.

Izvor: B92

Petak, 30.07.2021.

16:22

Kia predstavila novi Sorento u Srbiji
Foto: Kia promo

Novi Sorento, koji je svetsku premijeru imaoprošle godine, stigao je i u Srbiju.

Osim novog dizajna spoljašnjosti i unutrašnjosti, automobil nudi prostraniju kabinu i nove pogonske sisteme.

Karoseriju karakterišu oštre linije – što je zapaženi otklon u odnosu na nešto zaobljeniji prethodni model. Osim toga, SUV sada ima izduženiji izgled i proporcije,
Foto: Kia promo
Prednji deo vozila krasi prepoznatljiva maska, tzv. "tigrov nos" koja je evoluirala i sada je nešto šira pa se prostire na obe strane do farova.

Kada je reč o farovima, tu su nova LED dnevna svetla ("tigrove oči") koja dodatno naglašavaju oštre dizajnerske linije.
Foto: Kia promo
Zbog nove mehaničke platforme, Sorento ima za 35 milimetara duži međuosovinski razmak koji sada iznosi 2.815 mm.

To je uticalo i na povećanje komfora u vožnji za putnike koji sede pozadi.

Novi Sorento je inače dostupan u deset boja karoserije. U ponudi su alu felne od 17, 18 i 19 inča, a prvi put kod ovog modela evropski kupci će moći da naruče i 20-inčne točkove.
Foto: Kia promo
Unutrašnjost je digitalizovana u skladu sa aktuelnim trendovima, pa su vozaču i putnicima na raspolaganju dva velika ekrana; 12,3-inčna digitalna instrument tabla uparena je sa 10,25-inčnim displejom multimedije i navigacije na sredini centralne konzole.

Kabina novog Sorenta pruža brojne sadržaje i tehnologije, kao što je ambijentalno osvetljenje.

Osim toga, bežični punjač smartfona nalazi se u otvorenoj pregradi centralne konzole, dok snažni audio sistem marke Bose nudi još bolji doživljaj zvuka.
Foto: Kia promo
Kia ističe i da je kvalitet materijala u enterijeru poboljšan, dok čitava unutrašnjost donosi sofisticiraniji izgled i ambijent.

Kupci mogu da biraju između crne tkanine, kože (siva, crna ili crno-siva dvobojna kombinacija) ili crne prošivene Nappa kože.
Foto: Kia promo
Na našem tržištu novi Sorento se prodaje sa tri vrste pogonskih sistema - kao hibrid i plug-in hibrid (PHEV), ali i sa dizel motorom.

Sorento Hybrid pokreće novi "Smartstream" elektrifikovani pogon koji je kombinacija 1.6-litarskog T-GDi benzinskog motora sa litijum-jonskim polimer baterijskim sklopom kapaciteta od 1,49 kWh i elektromotorom od 44,2 kW.

Ukupna snaga hibridnog pogona je 230 KS, a maksimalni obrtni moment 350 Nm.
Foto: Kia promo
Sorento PHEV u srcu pogonskog sistema takođe ima 1.6-litarski T-GDi, i to u verziji sa 180 KS i obrtnim momentom od 265 Nm.

Motor deluje u kombinaciji sa litijum-ionskim polimernim baterijskim sklopom kapaciteta 13,8 kWh i elektromotorom snage 66,9 kW, obrtnog momenta od 304 Nm.

Dve pogonske komponente u hibridnom Sorentu proizvode ukupno 265 KS i 350 Nm obrtnog momenta.
Foto: Kia promo
Treći motor u ponudi je novi 2.2-litarski 4-cilindarski "Smartstream" dizelaš sa 202 KS i obrtnim momentom od 440 Nm.

Dizel motor radi u kombinaciji sa novim 8-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom (8DCT).

I upravo je dizelaš najjeftiniji Sorento na našem tržištu. Prodaje se po akcijskoj ceni od 40.499 evra.

Najpristupačniji hibrid košta od 42.999 evra, takođe sa popustom, dok za PHEV verziju treba izdvojiti najmanje 52.999 evra.
Foto: Kia promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: