"Vlasnici Volkswagena imaju pravo na odštetu"

Nije Dieselgate, ali ima veze sa nemačkim Volkswagenom.

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2021.

14:00

Foto: VW promo

Okružni sud u Amsterdamu saopštio je da vlasnici automobila koje je proizvela Volkswagen grupa, a u koje je ugrađen softver namenjenim lažiranju rezultata na testova emisije iz dizel motora, imaju pravo na obeštećenje bilo da vozila kupili kao nova ili polovna.

Prema odluci holandskog suda, pravo na obeštećenje u iznosu od 3.000 evra imaju kupci VW-a, Audija, Seata i Škode koji su vozila sa instaliranim softver kupili kao nova, dok bi vlasnici polovnih automobila trebalo da dobiju kompenzaciju od 1.500 evra, prenosi Rojters.

Naknada, na koju nemački proizvođač automobila još uvek može da uloži žalbu, obuhvata oko 150.000 automobila koje su prodali dileri targetirani u kolektivnoj tužbi, naveo je sud.

Ovo je najnovija u nizu presuda o naknadi štete i novčanim kaznama izrečenim Volkswagenu otkako je kompanija 2015. priznala da koristi manipulativni softver kako bi dizel motori pokazali nižu emisiju gasova od stvarne.

Nemačkog proizvođača vozila je ovaj skandal, od izbijanja do danas, koštao više od 32 milijarde evra na ime kazni, popravki i sudskih troškova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: