Odlaže se primena Pravilnika za najveći broj vozila

Početak primene delova Pravilnika o tehničkom pregledu vozila koji se odnosi na merenje izduvnih gasova, odlaže se na dve godine za vozila koja nisu prvi put registrovana u Srbiji pre 5. jula ove godine, potvrdio je pomoćnik ministra za drumski saobraćaj u Ministarstvu gradjevinarstva i saobraćaja Milan Petrović.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2021.

14:00

Odlaže se primena Pravilnika za najveći broj vozila
Foto: B92/NÆ

"Merenje emisije štetnih gasova počeće 5. jula ove godine, ali sva vozila koja su prvi put registrovana u Srbiji pre tog datuma i trenutno nemaju katalizator koji je fabrički ugradjen, imaće rok do 5. jula 2023. da ga ugrade", rekao je Petrović Tanjugu.

On je objasnio da će sva vozala koja se prvi put registruju posle 5. jula ove godine, morati da imaju kazalizator, odnosno DP filter, i ocena tehničke ispravnosti će im zavisiti od nivoa štetnih materija u izduvnim gasovima.

Petrović je za Tanjug najavio još jednu izmenu načinu merenja izduvnihi gasova, koja se odnosi na to da će uslovi merenja biti uskladjeni sa godinom proizvodnje vozila, a ne, kako je bilo propisano, sa datumom prve registracije u Srbiji.

Objasnio je da je ukinut uslov da vozila uvezena u Srbiju posle 1. marta 2014. godine morati da zadovolje rigoroznije uslove da bi dobila potvrdu o teničkoj ispavnosti nego ona registrovana pre tog datuma.

Petrović je rekao i da je na dve godine odložena i primena dela Pravilnika koja se odnosi na ovalnost kočnica.

"Ovalnost kočnica će se meriti, ali neće uticati na ocenu o tehničkoj ispravnosti vozila u naredne dve godine", rekao je Petrović.

On je upozorio vlasnike motocikala proizvedenih posle 2010. godine da će od 5. jula ove godine njihovi dvotočkaši morati da poseduju odometar kako bi ispunili uslove tehničke ispravnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: