Zašto na holandskim auto-putevima postavljaju valjke na saobraćajne znakove

Jednostavno, a odlično rešenje.

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Nedelja, 06.06.2021.

14:45

Zašto na holandskim auto-putevima postavljaju valjke na saobraćajne znakove
Foto: Rijkswaterstaat

Saobraćajni znakovi na auto-putevima ključni su za vozače, ali u Holandiji su otkrili da oni imaju i drugu funkciju i da ne služe samo ljudima, piše Revijahak.

Naime, primećeno je da na njima često stoje sove koje vrebaju miševe. To dovodi do izuzetno opasnih situacija u saobraćaju. Kao što znate, sove su velike ptice i u sudaru sa vozilima može doći do ozbiljnih posledica.

Najpre, stradaće nesrećne ptice, koje pritom mogu da izazovu i veliku štetu na automobilima. Osim toga, iznenadan udarac ptice u vozilo pri velikoj brzini može da utiče na vozača da izgubi kontrolu nad automobilom i izazove saobraćajnu nezgodu.

Zbog toga su na znakove postavljeni posebni valjci koji mogu da se okreću. Oni sprečavaju sletanje sova na saobraćajne znakove, odnosno njihovo zadržavanje na njima.

Ovakva rešenja postavljena su uglavnom tamo gde ima mnogo nastradalih ptica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: