Šta je sa cenama polovnih automobila

O najavljenom poskupljenju polovnjaka piše sajt Polovni automobili.

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2021.

15:00

Šta je sa cenama polovnih automobila
Foto: Hadrian/shutterstock

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Uskoro možemo da očekujemo osetno poskupljenje polovnih automobila, kako onih iz uvoza, tako i onih koji su već registrovani u Srbiji.

U zavisnosti od segmenta i cenovnog ranga, poskupljenje je već primetno. Koji su uzroci u pitanju?

Polovni automobili poskupeli u Evropi

Zvanični podaci pokazuju da su polovni automobili značajno poskupeli u Zapadnoj Evropi. Na primer, sajt AutoScout24 kaže da je po prvi put prosečna cena polovnih automobila u Nemačkoj prešla granicu od 22.000 evra.

Preciznije, prosečna cena polovnjaka u Nemačkoj u martu bila je oko 22.260 evra, što je povećanje od čak 1.000 evra u odnosu na prošlu godinu.

Još više zabrinjava podatak da je prosečna cena u martu veća za oko 260 evra u odnosu na februar, ali i da je prosek u februaru značajno skočio u odnosu na januar, kada su polovnjaci bili skuplji u odnosu na decembar, itd.

Zabeležen je i pad ponude, što znači da sve više vozača odlučuje da zadrži svoj "stari" auto i odloži kupovinu novog.

Takođe, mnoge evropske kompanije odustale su od obnove voznog parka ili su je odložile dok ne vide kako će se razvijati situacija. Ponuda vozila starih 5 do 10 godina pala je za 7%, a onih starosti od 3 do 5 godina i za više od 7%.

Sa druge strane, potražnja za polovnim automobilima svih kategorija i starosti nastavlja da raste. Logično – manja ponuda i veća potražnja dovode do rasta cena...
Foto: CatwalkPhotos/shutterstock
Sve gore navedene podatke potvrđuju i uvoznici polovnih automobila. Na primer, Zoran Jevtić sa pančevačkog auto-placa "Balkan Pan" kaže da cene i u aprilu nastavljaju da rastu.

Objašnjava da se on bavi uvozom automobila starosti do 5 godina, koje kupuje na aukciji od lizing kuća. Problem nastaje zbog toga što nemački vozači koji uzimaju vozila na lizing, voze ih npr. 2, 3 ili 4 godine, vrate lizing kući i zatim uzmu nov auto, sada zbog korone masovno odlučuju da ih zadrže duže nego ranije.

Tako nastaje manjak ponude i posledično, dolazi do rasta cena. Kao primer navodi činjenicu da jedan automobil danas ima cenu koju je imao na leto 2019. godine, iako je sada dve godine stariji.

Slaže se i Jovan Pajić, menadžer prodaje u "Balkan Car Sales", koji kaže da je ponuda na licitacijama lizing kuća u inostranstvu opala za 40% do 50%, pošto vozači zbog nesigurnosti izazvane pandemijom odlažu uzimanje novih automobila.

Dodaje da cene konstantno i više nego osetno rastu od jula 2020. godine, a da je od Nove godine kupovina polovnih automobila postala zaista mukotrpna, kako zbog stalnog rasta cena, tako i zbog smanjenja ponude.

Što se tiče uticaja na cene polovnjaka iz uvoza u Srbiji, Jovan Pajić predviđa rast od najmanje 20%, ali naglašava da sve zavisi od situacije sa koronom.

Naime, primećuje da čim u medijima počnu da izveštavaju o ozbiljnijem povećanju broja zaraženih i umrlih, odmah drastično opadne dolazak potencijalnih kupaca na auto-plac.
Foto: Fedorovekb/shutterstock
Kao primere da je teško predvideti kakvo će stanje biti navodi činjenicu da je na samom početku pandemije imao drastičan pad cena.

Na primer, VW Passat B8 je u Srbiji prodavao za 8.500 ili 9.000 evra, a danas je gotovo isti takav 10.500 do 11.000 evra.

Ili Opel Insignia koja je bila 9.000, danas je 10.000 do 10.500 evra.

Milan Teodorović iz "Auto Šabac 2010 doo" potvrđuje da je ponuda opala, kao i čitavu situaciju sa licitacijama, a cenu određuje upravo odnos ponude i potražnje.

Stoga neminovno dolazi do skoka cena u inostranstvu – samim tim i kod nas. Koliko? Verovatno oko desetak odsto za sada, ali pošto je više faktora u igri, ostaje pitanje kakva će situacija biti do kraja godine.

Gospodin Teodorović dodaje i da nije problem samo u manjku ponude na aukcijama, već i u tome što vozači sve duže zadržavaju i svoje starije polovnjake, kao i da starije automobile kupuju oni koji nisu ni imali auto, da ne bi morali da koriste javni prevoz prilikom odlaska na posao.

Tako su pogođeni domaći uvoznici i novijih i starijih polovnih automobila, što će uticati i na ponudu i na cene bez obzira na starosni ili cenovni raspon.

O drastičnom rastu cena i smanjenju ponude polovnjaka na licitacijama govorili su nam i u novosadskoj firmi "JP Company", koja vozila nabavlja isključivo na ovaj način.

Na primer, oko nedelju dana pre pisanja ovog teksta poskupljenje je dostiglo 40%, ali uglavnom kada je reč o najtraženijim modelima (npr. marki VW, Audi i slično) kako u inostranstvu, tako i kod nas.

S obzirom da se ova firma fokusira na mlađa vozila, primećuju da ne samo da su takva vozila poskupela, već i da je značajno opala ponuda, pa je sve teže uopšte naći automobil za kupovinu.

Kao što su drugi sagovornici već rekli, vozači u inostranstvu produžavaju lizing, odnosno duže zadržavaju vozilo, a sa druge strane više je i zainteresovanih fizičkih lica koja žele da kupe te automobile.

Šta možemo da očekujemo?

U svakom slučaju polovni automobili će da poskupe ili su već poskupeli, a koliko – zavisi od slučaja do slučaja.

Zavisi od starosti, stanja, marke i modela, prodavca, trenutka uvoza i prodaje... Prošla godina je bila turbulentna, blago rečeno, i niko nije mogao ni otprilike da pretpostavi šta će se dešavati na bilo kojem polju.

Međutim, sada znamo da koronu neće "uništiti" letnje vrućine, a da vakcinacija uprkos silnim nadanjima ni približno ne smiruje situaciju.

To ipak ne znači da ćemo prestati da kupujemo automobile. Samo je pitanje kakve ćemo da kupujemo i na koji način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: