Od početka godine stradalo 45 pešaka, najviše ginu stariji od 65

Crnu statistiku stručnjaci objašnjavaju odsustvom pažnje i vozača i pešaka zbog situacije sa pandemijom.

Izvor: Izvor: RTS

Sreda, 21.04.2021.

10:07

Od početka godine stradalo 45 pešaka, najviše ginu stariji od 65
Foto: B92/NÆ

Od početka godine u saobraćaju je stradalo 45 pešaka, od čega četvoro dece, a više od 300 njih je lakše ili teže povređeno.

Crnu statistiku stručnjaci objašnjavaju odsustvom pažnje i vozača i pešaka zbog situacije sa pandemijom. Najveći uzrok je brzina, alkohol, ali i slaba uočljivost pešaka na drumu, prenosi RTS.

Oprez u blizini škola - brzine preko 30 km/h smanjuju šansu za preživljavanje deteta u slučaju nesreće

Foto: B92/NÆ
Đaci su opet u klupama, a mnogi od njih idu u školu pešice. Zato treba naročito biti oprezan i usporiti brzinu u blizini škola.

Deca bi trebalo da nose garderobu jakih, najbolje fluorescentnih boja, kako bi ih vozači lako uočili.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja apelovao je na vozače da obrate pažnju u zonama 30, u zonama usporenog saobraćaja, jer svako povećanje brzine smanjuje šansu za izbegavanje sudara sa detetom i smanjuje šansu za preživljavanje deteta u slučaju sudara.

Najviše stradaju stariji od 65 godina

Nastradao je i veći broj starijih osoba na čije je ponašanje uticala pandemija, kažu u Agenciji za bezbednost saobracaja.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić ističe da pešaci treba da vode računa da prelaze ulicu na obeleženim pešačkim prelazima.

"Ovo se posebno odnosi na osobe starije od 65 godina, jer su oni najviše stradali u saobraćajnim nesrećama, jer vremenom je kod ove kategorije učesnika u saobrćaju opala psihofizička kondicija. Nekada precenjuju svoje sposobnosti i iz tih razloga dolazi do saobraćajnih nesreća", rekao je Pešić.

Pešake upozoravamo da će ih saobraćajna policija kažnjavati ako budu prelazili ulicu koristeći mobilni telefon. I slušalice ma kog tipa zabranjenje su u takvim situacijma.

Saobraćaj se ne može doživljavati bez zvukova, upozoravaju stručnjaci, jer jedino tako se može znati da vozilo dolazi, a po buci se može oceniti i kojom brzinom, pa se tako izbegavaju saobraćajni udesi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: