Kinezi su zaista oživeli "Bubu", šta će na to reći Volkswagen? FOTO

"Buba" jednostavno odbija da izumre.

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2021.

10:46

Kinezi su zaista oživeli
Foto: Newspress

Originalna Volkswagenova "Buba" pravila se duže od pola veka, a koliko je taj automobil bio popularan, pokazuje odluka nemačkog proizvođača da ga obnovi u osvit 21. veka.

Ipak, automobilska industrija se znatno promenila u odnosu na period kada je nastala prvobitna "Buba", pa nova verzija nije doživela ni približan uspeh kao orginal, zbog čega je Volkswagen 2019. nakon dve generacije ugasio ovaj model.
Foto: Newspress
Međutim, vanvremenski dizajn "Bube" postao je deo kolektivne svesti ljubitelja automobila, pa interesovanje za njegovim zaobljenim linijama ne prestaje ni danas.

O tome svedoči najnoviji pokušaj kineskog proizvođača Great Wall da još jednom oživi ovo vozilo. Protekle sedmice su objavljeni dizajnerski crteži, a sada i fotografije kineske kopije "Bube", koja je imala premijeru na aktuelnom sajmu automobila u Šangaju.
Foto: Newspress
Osim prepoznatljivog dizajna, reinkarnirana "Buba" nema veze sa Volkswagenom i nosi oznaku ORA Punk Cat (brend ORA u imenima svojih automobila obavezno sadrži reč "mačka").

Za razliku od originala, Punk Cat ima 4 vrata i električni pogon, dok je unutrašnjost takođe u retro stilu, uključujući volan koji podseća na onaj sa prvobitne VW "Bube".
Foto: Newspress
Kineski proizvođač za sada nije objavio tehničke detalje ovog automobila, a nije poznato ni kada će početi prodaja.

Izvesno je, međutim, da će prodaja biti ograničena na kinesko tržište, ali postavlja se pitanje kako će Volkswagen reagovati na pojavu ovog vozila.
Foto: Newspress

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: