Ujedinjuju se Dacia i Lada

Ideja je da se sinergijom i deljenjem mehaničkih platformi ove dve kompanije naprave profitabilniji modeli u kompaktnom i segmentu SUV vozila srednje veličine.

Izvor: Izvor: B92, revijahak.hr

Utorak, 13.04.2021.

09:00

Ujedinjuju se Dacia i Lada
Dacia Bigster koncept iz 2021. (Foto: Dacia promo)

Dacia i Lada postaju jedna, zasebna poslovna jedinica. Ova vest koja stiže iz njihove matične kompanije Renault, govori koliko je tom proizvođaču bitan istočni proizvodni blok.

Naime, do sada su Dacia i AvtoVAZ bili integrativni deo Renault grupe, a sada će biti izdvojeni. Dobili su i spostveni Upravni odbor i novog direktora, Denisa le Vorta.

Ideja je da se sinergijom i deljenjem mehaničkih platformi ova dva proizvođača stvore profitabilniji modeli u kompaktnom i srednjem segmentu SUV vozila, piše Revijahak.

Prvi model marke Dacia koji će nastati kao plod te saradnje biće SUV u srednjoj klasi – Bigster, koji će imati i opciju sa sedam sedišta.

Dacia je nedavno predstavila koncept na kome će ovaj automobil biti zasnovan, a osnova će biti Renault-Nissanova CMF-B platforma.

Dacia Bigster će takođe poslužiti kao baza za familiju Lada modela koji će nositi naziv Niva. Očigledno će Niva biti linija na kojoj će nastati više SUV vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: