Još jedan proizvođač odustaje od benzinaca i počinje sa potpunom elektrifikacijom

MINI će svoj poslednji automobil sa benzinskim motorom predstaviti 2025, a posle 2030. vozila sa SUS motorima više neće biti u ponudi, pišu strani mediji.

Izvor: Izvor: B92, zimo.dnevnik.hr

Utorak, 16.03.2021.

13:12

Još jedan proizvođač odustaje od benzinaca i počinje sa potpunom elektrifikacijom
Foto: MINI promo

Sve većem broju automobilskih kompanija koje su najavile skorašnji kraj prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i fokusiranje na elektrifikaciju, uskoro bi trebalo da se pridruži još jedna – MINI.

Ovaj poznati brend namerava 2025. godine da predstavi svoje poslednje vozilo sa SUS motorom, a pet godina nakon toga u ponudi više neće imati benzince, već samo električne automobile.

Prema tom planu, koji još nije zvanično potvrđen, ali su ga se dokopali nemački mediji, MINI će postati prvi brend BMW grupe koji je najavio potpunu elektrifikaciju.

Što se prodajnih očekivanja tiče, iz kompanije najavljuju da će do 2027. polovina prodatih automobila imati električne motore, a nakon 2030. više i neće biti moguće kupiti MINI benzince, osim polovnjaka.
Foto: MINI promo
Danas je na tržištu dostupan samo jedan električni model ovog brenda – Cooper SE, a planovi kompanije uključuju i dva električna krosovera, dok su nedavno prikazali i koncept autonomnog električnog kombija.

Naravno, kako je reč o ovom konceptu, nije poznato da li će MINI zaista predstaviti i produkcijski model.

Kako piše sajt Electrek, s obzirom na to da MINI, praktično, u ponudi ima samo tri modela (koji su dostupni u različitim verzijama) – Cooper, Clubman i Countryman, za njih bi proces elektrifikacije trebalo da bude jednostavniji i brži u odnosu na brendove koji u ponudi imaju više modela koje bi trebalo elektrifikovati.

Slične planove kao i MINI, a koji uključuju potpuni prelazak na električne motore do kraja ove dekade ili ranije, najavili su i Volvo, Jaguar, Bentley i druge kompanije.
Foto: MINI promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: