Alfa Romeo i Lancia traže spas pod Stellantisom

Šef Stellantisa polaže velike nade u dve posustale italijanske marke.

Izvor: B92

Nedelja, 14.03.2021.

10:25

Alfa Romeo i Lancia traže spas pod Stellantisom
Foto: Alfa Romeo

Otkako je početkom godine spajanjem FCA i PSA i zvanično formiran novi auto-gigant Stellantis, dosta se govorilo o perspektivama 14 brendova koje posluju u okviru nove grupacije.

Jedna od poslednjih novosti u vezi sa tim stigla je upravo prošle nedelje, kada se pojavila vest da se Peugeot ipak ne vraća u SAD, čime se zaustavljaju planovi koji datiraju iz 2017. godine, piše Rojters.

Naime, Lari Dominik, koji je bio predsednik i izvršni direktor PSA Severna Amerika, a bio je zadužen i za povratak marke Peugeot u SAD, pre samo nekoliko dana imenovan je za šefa Alfa Romea u Severnoj Americi.

Ovaj potez povučen je sa ciljem da se ojača trenutna dostupnost italijanskog brenda na svojim glavnim tržištima.

S tim u vezi, predsednik kompanije Stellantis, Džon Elkan, izjavio je da će se u brendove Alfa Romeo i Lancia ulagati više nego do sada upravo zahvaljujući spajanju FCA i PSA.

Elkan je imao ključnu ulogu u spajanju dve automobilske grupacije, formirajući tako četvrtog po veličini proizvođača automobila na svetu i trećeg po prihodima.

Pod Stellantisom će obe automobilske kompanije sa sedištem u Torinu imati veće mogućnosti, smatra on.
Foto: Lancia
Elkan je u TV intervjuu rekao i da Alfa Romeo i Lancia poslednjih godina ne dobijaju onoliko sredstava i resursa koliko su želeli.

Primera radi, Lancia je spala na samo jedan model - Ipsilon, koji je star desetak godina a nedavno je dobio samo blagi redizajn.

"U ovoj novoj grupaciji biće mnogo veće mogućnosti nego u prošlosti za ova dva brenda sa sedištem u Torinu", rekao je Elkan.

Početkom februara pojavila se vest da će se Stellantis fokusirati na marke DS, Lancia i Alfa Romeo u pogledu razvoja pogonskog sklopa, koji će biti zajednički za tri marke.

Novi automobili koji će koristiti zajednički razvijenu tehnologiju debitovaće 2024. godine, što će svakako pomoći posustalim italijanskim brendovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: