Toyota najavila "X prologue"

Toyota je danas objavila prvu zvaničnu sliku modela pod nazivom 'X prologue', a radi se o njihovom prvom potpuno električnom SUV-u na baterije (BEV).

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2021.

20:00

Toyota najavila
Photo: Toyota

Da je reč upravo o takvom modelu saznali smo još početkom decembra prošle godine kada smo objavili i siluetu budućeg SUV modela Toyote. Tada još nismo znali njegovo komercijalno ime, a da li će se on zvati baš 'X prologue' za sada nije službeno potvrđeno, piše Tportal.hr.

U svakom slučaju, moramo da sačekamo 17. mart i najavljenu svetsku premijeru, kada ćemo saznati sve detalje novog srednje velikog potpuno električnog SUV-a baziranog na e-TNGA platformi. Zahvaljujući pametnom dizajnu, nova platforma je veoma svestrana i lako prilagodljiva za niz proizvoda. Osnovno načelo arhitekture je da brojni ključni elementi ostaju fiksni dok se drugi razlikuju. Ovaj pristup omogućava odstupanje u širini, dužini, međuosovinskom rastojanju i visini vozila.

Nova e-TNGA platforma, koja je razvijena u saradnji sa Subaruom, takođe može da se definiše s pogonom na prednje, zadnje ili na sva četiri točka te sa širokim rasponom kapaciteta baterija i elektromotora koji odgovaraju raznim tipovima vozila i profilima upotrebe. Korišćenjem ovog svestranog pristupa može da se smanji vreme razvoja različitih varijanti proizvoda i paralelno razvijaju pojedinačni modeli.

Ovaj novi model je već razvijen i spreman za proizvodnju, koja će biti u Toyotinoj fabrici ZEV u Japanu. Isto tako, već je poznato da će Toyota u Evropi do 2025. godine lansirati više od 60 novih ili ažuriranih elektrifikovanih modela, a do tada se očekuje da će više od 70 posto prodaje biti hibridi te s po 10 posto PHEV, BEV i FCEV modeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: