Poglavica Čirokija: Prestanite da koristite ime našeg plemena za vaše automobile

Vrhovni poglavica plemena Čiroki zatražio je od proizvođača automobila Jeep da više ne koriste oznaku "Cherokee" na svojim terencima.

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2021.

09:50

Poglavica Čirokija: Prestanite da koristite ime našeg plemena za vaše automobile
Foto: Jeep

Jeep Grand Cherokee je bestseler ove američke marke, dok je Jeep Cherokee treći najprodavaniji model brenda.

Američki proizvođač nedavno je predstavio redizajniranu verziju vozila Grand Cherokee, a kompanija prodaje SUV vozila na kojima je naziv plemena američkih starosedelaca već nekih 45 godina.

"Mislim da je došlo vreme i za korporacije i za timove u kolektivnim sportovima u ovoj zemlji da povuku iz upotrebe imena, slike i maskote američkih starosedelaca koje koriste za svoje proizvode i sportska takmičenja. Siguran sam da je to što čine dobronamerno sa njihove strane, ali nama se ne odaje počast tako što ćete ime našeg plemena izlepiti po bokovima automobila", rekao je Čak Hoskin mlađi, vrhovni poglavica Čirokija u pisanoj izjavi koju je objavio Car and Driver.

"Imena naših automobila su pažljivo birana i korišćena tokom godina kako bi se odala počast i slava američkim starosedecima zbog njihove plemenitosti, junaštva i ponosa", odgovorili su iz kompanije Jeep.

"Mi smo više nego ikad posvećeni poštovanju i otvorenom dijalogu sa vrhovnim poglavicom Hoskinom", dodaje se u izjavi američkog proizvođača automobila.
Foto: Jeep
Sa svoje strane, Hoskin je rekao da ne vidi bilo kakav aranžman koji bi mu bio prihvatljiv da Jeep nastavi da koristi ime plemena na svojim vozilima.

"To je jedna od najvrednijih stvari. To je deo našeg identiteta", rekao je u intervjuu za CNN Business.

Car and Driver je ovo pitanje pokrenuo nakon što je nekoliko drugih kompanija i sportskih timova najavilo promene svojih naziva i logotipa koji eksploatišu etničke stereotipe kada su u pitanju američki starosedeoci.

Prošlog leta, vašingtonski Redskinsi (Crvenokošci) objavili su da će odustati od svog dosadašnjeg imena i nazvati se samo fudbalskim timom Vašingtona. Nekoliko meseci kasnije, bejzbol tim Klivlend Indijans najavio je takođe da će promeniti svoje ime.
Foto: Jeep
Jeep Cherokee je prvi put predstavljen 1974, dok se Grand Cherokee, modernijeg izgleda, pojavio 1993.

Model Cherokee je u SAD promenio ime 2001. godine, ali je taj naziv ponovo vraćen 2013. na novoj generaciji ovog automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: