Kako su Sovjeti zamišljali luksuznu limuzinu: "Volga" na američkom testu VIDEO

GAZ 24, kod nas poznatiji kao "Volga", proizvodio se od 1970. do 1992. godine i važio je za automobil koji je bio dostupan malom broju ljudi u Sovjetskom Savezu.

Izvor: B92

Nedelja, 21.02.2021.

13:00

Kako su Sovjeti zamišljali luksuznu limuzinu:
Foto: GAZ

Iako je bio svetska supersila u mnogim oblastima, SSSR je zaostajao za razvijenim svetom kada je u pitanju auto-industrija.

U to su mogli da se uvere i naši vozači, s obzirom da su sovjetski automobili decenijama bili prisutni na tržištu SFRJ, a neki brendovi, poput Lade, čak su bili veoma popularni.

Na našim putevima je svojevremeno mogla da se vidi i poneka "Volga", odnosno GAZ 24, koja je za Amerikance bila prava nepoznanica.

Sa druge strane, ovaj automobil je u SSSR-u slovio za prestižnu, komfornu limuzinu, u kojoj su se vozili odabrani.
Foto: GAZ
GAZ 24 se uz neznatne stilske intervencije proizvodio preko dve decenije, a Rusi su čak i nakon raspada Sovjetskog Saveza nastavili da prave ovu limuzinu još gotovo 20 godina pod raznim serijskim oznakama i uz određena unapređenja - ali se dizajn vrlo malo menjao.

Jedan dobro očuvani primerak "Volge" iz 1988. godine (verzija GAZ 24-10) dospeo je u ruke poznatog američkog jutjubera Daga DeMura, koji je bio nemilosrdan prema ovom reliktu automobilske prošlosti.

Pogledajte njegova zapažanja o nekadašnjoj luksuznoj sovjetskoj limuzini:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: