Mercedes povlači četiri modela i u Srbiji: Šta se dešava ukoliko je vaš automobil među njima

Reč je o automobilima proizvedenim između 2007. i 2017. godine.

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2021.

12:10

Mercedes povlači četiri modela i u Srbiji: Šta se dešava ukoliko je vaš automobil među njima
Foto: Mercedes promo

Iz sveta nam često stižu vesti o opozivima automobila zbog potencijalnih problema na nekom od sklopova vozila.

Proizvođači tada iz predostrožnosti pozivaju vlasnike spornih modela na vanredni servis kako bi se vozila pregledala i, u slučaju da je to neophodno, zamenio problematični deo na automobilu.

Kakva je procedura u Srbiji kada neka auto-kompanija objavi da povlači određene modele zbog greške, istražili smo na primeru jednog opoziva Mercedesovih vozila.

U ovom slučaju, do povlačenja je došlo zbog potencijalnog problema sa vazdušnim jastucima japanskog proizvođača Takata. Kako se navodi, moguće je da jastuci ne bi u potpunosti "razvili svoj zadržavajući efekat" ako bi došlo do udesa, pa bi putnici bili izloženi riziku od povreda.

Inače, Mercedes nije usamljen u ovome - brojni svetski proizvođač automobila prijavljivali su proteklih godina probleme upravo sa Takata vazdušnim jastucima, zbog čega su do sada opozvane desetine miliona vozila širom planete.
Foto: Mercedes promo
Kada Mercedes saopšti da povlači određene modele, reaguje se u skladu sa procedurama propisanim od strane tog proizvođača, ali i zakonima Republike Srbije, kažu za naš sajt u kompaniji Star Import, koja je generalni distributer vozila Mercedes-Benz u Srbiji.

Sve informacije o opozivu objavljuju se na portalu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, objašnjavaju u ovoj kompaniji.

U našem konkretnom primeru, detalji su objavljeni na portalu 12. februara, a potencijalnim problemom sa vazdušnim jastucima pogođena su četiri Mercedesova modela proizvedena između 2007. i 2017. godine.

Reč je Mercedesu C klase, zatim SUV modelu GLK, Mercedesu E klase u verzijama Coupe i Cabrio, kao i supersportskom modelu SLS AMG.
Foto: Mercedes promo
Kako će vlasnici spornih vozila u našoj zemlji znati da su njihovi automobili obuhvaćeni opozivom?

"Obaveštenje će kupcima stići, na uobičajen način, preko ovlašćenih servisnih partnera", kažu u kompaniji Star Import.

"Budući da podatke o korisnicima ili vlasnicima poseduju naši ovlašćeni servisni ili prodajni partneri, oni šalju do tri pozivna pisma u slučaju da klijent ne doveze vozilo na pregled nakon prvog poziva".

U pozivnim pismima se jasno navodi zbog čega se opoziv objavljuje i kakve su moguće posledice neizvršavanja kontrole i eventualnih prepravki od strane proizvođača.

"Ukoliko su u nedoumici, vlasnici pomenutih modela mogu da direktno kontaktiraju najbliži ovlašćeni servis Mercedesa kako bi proverili da li je njihovo vozilo obuhvaćeno opozivom", objašnjavaju u kompaniji Star Import.

Šta očekuje vlasnike ovih vozila kada dođu u servis

Foto: Mercedes promo
Prema uputstvu za navedene opozive, najpre se radi provera da li postoji potencijalni problem, a tek onda se rade korekcije, ukoliko se za to ukaže potreba.

"Ova servisna mera se sprovodi na svim tržištima i predstavlja normalan proces kojim svi svetski proizvođači vozila poboljšavaju kvalitet svojih proizvoda", objašnjavaju u Star Importu.

Važno je napomenuti da su svi neophodni radovi na vozilu potpuno besplatni za vlasnike.

Inače, Mercedes-Benz, na globalnom nivou, nije upoznat ni sa jednim slučajem materijalne štete ili povreda putnika u vezi sa navedenim opozivom, kažu u toj kompaniji.

Napomena:

U sredu 17. februara u Srbiji je objavljen još jedan opoziv koji se takođe odnosi na spomenuti problem sa vazdušnim jastucima kompanije Takata.

Ovim novim opozivom obuhvaćeni su sledeći modeli Mercedesa: ML, GL, A-klasa, SLK, C-klasa, E-klasa i R-klasa.

Reč je o automobilima proizvedenim u periodu od 2000. do 2017. godine, a procedura za vlasnike vozila u Srbiji je ista kao i u slučaju prethodnog opoziva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: