Šta očekuje srpske vozače u 2021.

Najveća nepoznanica biće najavljena kontrola izduvnih gasova na tehničkom.

Izvor: B92

Nedelja, 03.01.2021.

14:00

Šta očekuje srpske vozače u 2021.
Foto: B92/NÆ

Iako je novi, rigorozniji pravilnik aktuelan od 2018, linijama tehničkog pregleda i vozačima date su tri godine da se prilagode jednoj od najstrožih mera, a to je kontrola izduvnih gasova automobila.

Međutim, člinjenica je da je retko ko od vlasnika starijih vozila pripremio svoj automobil za strožu kontrolu izduvnih gasova. Kako su pisali mediji u 2020, procenjuje se da barem 100.000 vozila u Srbiji emituje nepropisnu količinu izduvnih gasova, pa bi oni mogli prvi da dođu pod udar nakon 5. jula.

Ipak, veliko je pitanje da li će tog datuma zaista i početi kontrola izduvnih gasova, s obzirom da se procenjuje da je tek 250 od 1.150 linija tehničkih pregleda osposobljeno za rad po novom pravilniku.

To znači i da je retko koja linija tehničkog pregleda uopšte mogla da upozori vlasnike automobile na eventualni problem sa izduvnim gasovima u prelaznom trogodišnjem periodu.

Kada je ova tema aktuelizovana tokom leta prošle godine, nije bilo nagoveštaja da bi početak kontrole izduvnih gasova mogao da se prolongira za 2022. Da li će pandemija, koja je poremetila mnoge planove, uticati da se primena ove mere još jednom odloži, pokazaće vreme.

Ukoliko sve ostane kako je najavljeno, od 5. jula će najviše problema imati vlasnici vozila koja nemaju katalizator, dok su kod dizelaša u problemu oni kojima je skinut DPF ili filter štetnih čestica koji takođe služi za prečišćavanje izduvnih gasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: