Električni automobili će imati zelene tablice

Iako se električni automobili svojim dizajnom najčešće ističu na saobraćajnicama, u Velikoj Britaniji od ove nedelje postoji još jedno obeležje kojim će moći da se prepoznaju u saobraćaju.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2020.

18:00

Električni automobili će imati zelene tablice
Photo by Matt Cardy/Getty Images

Naime, od ove nedelje svi novi (ali i polovni) potpuno električni automobili mogu da imaju zelene registarske tablice.

Pritom one u stvri nisu u potpunosti zelene boje (što se takođe razmatralo), već imaju zelenu "traku" na levom delu. Prvi automobil koji ih je dobio je lepi primerak Tesle Model 3.

Ministar prevoza Grant Shapps ovom prilikom je izjavio:

"Zelene registarske tablice će pomoći u povećanju svesti o čistijim vozilima na našim putevima, pokazujući da je naša ekološki prihvatljiva saobraćajna budućnost nadohvat ruke."

Treba napomenuti da su ovakve registarske tablice za sada još uvek opcija, odnosno ako se novopečenom vlasniku električara one ne sviđaju može bez problema da postavi klasične tablice kakve imaju benzinci, dizelaši i hibridi.

Zanimljivo je da su Nissan i marketinška agencija za istraživanje tržišta Yuogov odradili istraživanje, a rezultati pokazuju da čak 32 posto ispitanika tvrdi da bi zbog novih tablica postojala veća šansa da kupe električni model, prenosi Autocar.

Iz kompanije RAC koja nudi asistenciju vozačima u Velikoj Britaniji sproveli su nešto drugačije istraživanje pa su otkrili da samo petina ispitanih vozača podržava takve, drugačije tablice. Uz to, naišli su na još jedan potencijalni problem:

"Ostaje pitanje da li će vozači ovo videti kao počasnu značku ili bi alternativno to moglo da podstakne ogorčenje među postojećim vozačima benzinskih i dizelskih vozila".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: