Kada će Japan zabraniti prodaju benzinaca i dizelaša?

Japanske vlasti razmatraju zabranu prodaje novih automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem do sredine 2030-ih.

Izvor: B92

Petak, 04.12.2020.

12:15

Kada će Japan zabraniti prodaju benzinaca i dizelaša?
Foto: Toyota promo

Favorizovanjem hibridnih ili potpuno električnih vozila, Japan bi se svrstao među zemlje koje su već najavile da će u doglednom periodu zabraniti prodaju benzinaca i dizelaša.

Istovremeno, ta zemlja prati smernice plana premijera Jošihidea Suge, koji podrazumeva da Japan postane ugljenično neutralan do 2050. godine, prenosi Autonews Europe.

Takve mere bi velikim japanskim brendovima, kao što je Toyota, omogućile veću slobodu u korišćenju resursa za istraživanje i razvoj u cilju primene EV tehnologija na domaćem tržištu.

Japansko Ministarstvo industrije razmatra mogućnost da sva nova vozila koja se prodaju u toj zemlji moraju biti električna, ili barem hibridna - formalni cilj i rokovi za njegovu realizaciju mogli bi biti postavljeni već do kraja ove godine, nakon debata na stručnim panelima. Japanski proizvođači automobila Toyota, Honda, Nissan i Mitsubishi za sada su odbili da komentarišu to pitanje, što je i očekivano s obzirom na to da ove odluke tek treba da budu zvanično donete.

Prema izveštaju koji je objavla Boston Consulting Group, očekuje se da će udeo elektrifikovanih vozila (električnih i hibridnih) u Japanu porasti na 55% do 2030. godine, "zbog činjenice da cene baterija padaju brže nego što se ranije mislilo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: