Volkswagen ukida Passat i u Evropi?

Pored Passata, na listi za odstrel je i kupe-limuzina Arteon.

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2020.

15:00

Volkswagen ukida Passat i u Evropi?
Passat GTE (Foto: VW promo)

Nakon vesti da će Volkswagen 2023. godine prestati da proizvodi Passat u SAD, stiže i najava gašenja evropskog Passata.

Volkswagen je prvobitno nameravao da proizvodnju sledeće generacije Passata za Evropu premesti iz Nemačke u Tursku, ali je prolongiranje sirijskog konflikta nateralo ovog auto-giganta da promeni planove.

Nakon toga je odlučeno da se novi Passat od 2023. izrađuje u Slovačkoj, u pogonu u Bratislavi uz investiciju vrednu milijardu evra.

Ipak, kako tvrdi Automotive News Europe, Volkswagen je na kraju odlučio da okonča proizvodnju limuzinske verzije Passata u Evropi, kada aktuelna generacija završi svoj životni vek. To bi, prema istom izvoru, trebalo da se dogodi 2023. godine.
Passat Variant (Foto: VW promo)
Međutim, Passat ne bi bio potpuno ugašen kao model, s obzirom da bi karavan vaerzija (Variant) nastavila da se pravi i u narednoj generaciji.

Razlog za ovako radikalnu odluku Volkswagena (ako se navodi obistine), treba tražiti u tome što prodaju Passat limuzine sve više ugrožava model koji takođe proizvodi VW grupacija, a to je Škoda Superb. Volkswagen, navodno, ne bi želeo da njegova dva model budu rivali jedan drugom na tržištu.

Takođe, nemački proizvođač je shvatio da se limuzine sve manje kupuju u bogatijim evropskim zemljama, koje su bile glavno tržište Passata, usled rasta popularnosti SUV/krosover vozila.
Arteon Shooting Brake (Foto: VW promo)
Sa druge strane, u centralnoj i istočnoj Evropi, gde su sedani i dalje traženi, VW grupa će forsirati prodaju Superba.

Kako piše Automotive News Europe, Volkswagen se tu neće zaustaviti. U planu je ukidanje modela koji je proizašao upravo iz Passata, a to je Arteon.

Tako će aktuelna generacija Arteona biti ujedno i poslednja, a osim kupe-limuzine, ugasiće se i Shooting Brake koji je tek nedavno počeo da se proizvodi.

Model Passat je trenutno najdugovečniji putnički automobil u gami Volkswagena. Prva generacija je debitovala skoro pre pola veka, 1972. godine.

Aktuelna, osma generacija evropskog Passata lensirana je 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: