Smanjili porez na motorna vozila za 65%: Auto je potrošna roba i potreba, a ne luksuz

Porez na motorna vozila u Sloveniji radikalno se smanjuje prema zakonu koji je u četvrtak predložila vlada, a ukida se i dodatni porez na luksuzna vozila zapremnine motora iznad 2.5 litara.

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Petak, 20.11.2020.

08:55

Smanjili porez na motorna vozila za 65%: Auto je potrošna roba i potreba, a ne luksuz
Ljubljana (Foto: B92/NÆ)

Prosečan porez na vozila koji sada iznosi oko 460 evra smanjiće se na oko 160 evra, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Andrej Šircelj.

Tako se poresko opterećenje koje je do sada bilo previsoko smanjuje za čak 65%, rekao je on i dodao da je danas običan automobil potrošna roba i potreba, prenosi Hina.

Procenjuje se da će nakon stupanja na snagu novog zakona početkom 2021, godišnji prihod države po tom osnovu, koji je do sada iznosio 45 miliona evra, smanjiti na 16 miliona. Sada je u Sloveniji osnova za određivanje poreza prodajna cena, a ubuduće će osnovni kriterijum za poresku stopu biti ekološka komponenta - emisije štetnih gasova, odnosno emisijski standard s obzirom na vrstu goriva, kazao je Šircelj.

Električna vozila biće oslobođena poreza, najavio je ministar i dodao da na taj način Slovenija kreće stopama onih država koje i poreskom politikom potvrđuju svoju brigu za okolinu.

Plaćanja poreza na motorna vozila biće oslobođeni i oldtajmeri, automobili za sport kao i interventna vozila.

Porez neće plaćati ni porodice sa troje ili više dece prilikom kupovine automobila jednom u tri godine, a neće se plaćati porez ni za vozila kojima se koriste osobe sa invaliditetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: