Kada je vreme za balansiranje guma

Ukoliko jedna prednja guma nije balansirana, najčešće ćete osetiti vibracije na upravljaču.

Izvor: Izvor: B92, revijahak.hr

Četvrtak, 12.11.2020.

10:55

Kada je vreme za balansiranje guma
Foto: B92/NÆ

Prilikom montiranja guma, deo procedure je i njihovo balansiranje. Kada dolazi do problema sa balansom guma tokom vožnje i njihovog korišćenja?

Svakodnevno trošenje guma može dovesti do toga, ali i činjenica da gume i felne nemaju idealnu distribuciju mase. Ona mora biti raspoređena ravnomerno celim opsegom gume, podseća Revijahak.

U uređajima za balansiranje mere se vibracije prilikom rotacije. Ako masa nije ravnomerno raspoređena taj se problem rešava tegovima, a ponekad i ponovnim montiranjem gume na felnu.

Kako ćete prepoznati u vožnji da gume nisu balansirane?

Mnogi od simptoma mogu da se jave i u slučaju drugih nedostataka. Neki od njih su vibracija upravljača, sedišta ili poda vozila (kako raste brzina, rastu i vibracije), nejednako i ubrzano trošenje gaznog sloja guma i veća potrošnja goriva.

Ako jedna prednjih guma nije balansirana, češće ćete se osetiti vibracije na upravljaču.

Ukoliko jedna od zadnjih guma nije balansirana, vibracije će se više osetiti na sedištima ili podu.

Ako nemate običaj da menjate gume u jesenjoj/prolećnoj sezoni, trebalo bi ih balansirati barem svake druge godine.

Vibracije takođe mogu da nastanu i zbog toga što točkove treba poravnati, zatim usled oštećenja na felnama, problema sa delovima ogibljenja i usled dotrajalosti komponenti sistema oslanjanja.

U svakom slučaju, vibracije na vozilu zahtevaju odlazak u servis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: