Gde odlaze neupotrebljivi polovnjaci iz Zapadne Evrope

Milioni ovih vozila završavaju u Africi.

Izvor: Izvor: B92, revijahak.hr

Utorak, 27.10.2020.

13:30

Gde odlaze neupotrebljivi polovnjaci iz Zapadne Evrope
Foto: B92/NÆ

Često se žalimo kako "krševi" iz Zapadne Evrope završavaju na Balkanu, ali postoji veliki broj polovnih automobila koji nisu čak ni za tržišta kao što je naše.

Primera radi, procenjuje je da bi čak 20.000 automobila koji se svake godine izvezu iz Holandije u Afriku, zbog stanja u kojem se nalaze, trebalo da idu pravo pod presu.

Ovo podseća na čišćenje dvorište u kome smeće prebacujete komšiji. Vaše travnjak je čist, a njegov…

Gde, na primer, odlaze polovnjaci iz Nemačke stariji od 14, 15 godina? U Bugarsku, Rumuniju, a neki od njih svoj čađavi trag ostavljaju i na našim putevima.

Ali to je ništa prema glavnoj izvoznoj struji. U kontingentu koji ide prema Africi su i automobili koji se nikada više neće vratiti na puteve, već će ih tamo ostaviti na nekom od velikih parkirališta, piše Revijahak.

Prema programu UN za životnu okolinu (UNEP), Afrika je zagađena poplavom odbačenih polovnih automobila iz industrijalizovanih zemalja.

"Milioni polovnih automobila, kombija i minibuseva izvezenih iz Evrope, Japana i SAD u zemlje u razvoju značajno doprinose zagađenju vazduha i ometaju napore na ublažavanju uticaja klimatskih promena", navodi se u izveštaju koji je UNEP objavio u ponedjeljak.

Između 2015. i 2018. godine, čak 14 miliona polovnih automobila izvezeno je širom sveta, od čega je oko 80 posto otišlo u siromašne zemlje.

"Više od polovine je otišlo u Afriku", pišu autori studije. Ipak, jedan deo odlazi i u Istočnu Europu, Bliski istok, Aziju i Latinsku Ameriku.
Foto: B92/NÆ
UN poziva da se ova praksa odmah zaustavi kako ne bi ugrozila postavljene klimatske ciljeve.

"Industrijalizovane zemlje moraju da zaustave izvoz vozila koja ne prolaze testove zaštite živootne sredine ili bezbednosti, i koja se više ne smatraju sposobnim za saobraćaj u zemljama porekla, dok bi zemlje uvoznice trebalo da uvedu strože standarde kvaliteta", navela je direktorka UNEP, Inger Andersen, u izveštaju koji je obuhvatio 146 zemalja sveta.

Analiza je pokazala da dve trećine anketiranih zemalja imaju samo slaba ili vrlo slaba ograničenja na uvoz polovnih automobila.

Ujedinjene nacije su zato pokrenule inicijativu za postavljanje minimalnih standarda za uvoz polovnih automobila, dok se broj izvezenih vozila isporučenih iz Evrope procenjuje se na oko milion godišnje.

Zapadnoafrička konfederacija "Ecowas" upravo je objavila nove standarde za goriva i polovne automobile. Afrički planirani sporazum o slobodnoj trgovini, koji bi trebalo da utre put prema novom najvećem jedinstvenom tržištu u svetu sa 1,2 milijarde ljudi, vidi se kao prilika za ograničavanje evropskog izvoza automobila koji više nisu u voznom stanju.

Na nemačkoj obali Severnog mora, terminal za izvoz evropskih polovnih automobila u Afriku počeo je sa radom pre samo mesec dana. Gotovo 60.000 automobila godišnje treba odavde otpremiti u severnu Afriku.

Takođe, Holandija se smatra važnim čvorištem u Evropi. Većina ovih polovnih vozila više nije registrovana za saobraćaj. Često su to zarđali automobili koji su išli u Nigeriju i druge zapadnoafričke zemlje a u Evropi ih više nitko nije mogao prodati.

U proseku su imali 16 do 20 godina i više nisu zadovoljavali Euro 4 emisijske standarde. Procena je da bi čak 20.000 automobila koji se godišnje izvoze iz Holandije u Afriku, zbog stanja u kome se nalaze trebalo zapravo da idu pod presu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: