Kada će električni automobili koštati kao oni sa SUS motorima

Prema najnovijoj studiji - nećemo čekati još dugo.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Ponedeljak, 26.10.2020.

15:30

Kada će električni automobili koštati kao oni sa SUS motorima
Foto: B92/NÆ

Iako su električna vozila danas znatno skuplja od konvencionalnih na fosilna goriva, čak i uz izdašne subvencije, ta razlika se smanjuje, a uskoro bi trebalo i da nestane.

Prema najnovijoj studiji koju je izradila investiciona banka UBS, već 2022. godine bi razlika u ceni trebalo da se smanji na 1.900 dolara, dok bi razlika u ceni u potpunosti trebalo da se istopi do 2024. godine.

UBS je do ovog zaključka došao nakon analize kretanja cena baterija sedam najvećih proizvođača. Baterije su najvažniji deo u formiranju cene automobila jer učestvuju i do 40% u ceni vozila.

Očekuje se da će cena baterije do 2022. godine pasti na manje od 100 USD/kWh.

Uz pad cena električnih vozila, očekuje se da će rasti njihova popularnost. Do 2025. godine njihov tržišni udeo bi mogao porasti do 17%, a već 2030. godine će dostići 40% na globalnom nivou, procenjuju u UBS-u.

"Nema puno razloga za kupovinu novih automobila na fosilna goriva posle 2025. godine", smatra UBS-ov analitičar Tim Buš.

On tvrdi da će pad cena baterija biti "poslednji ekser u kovčegu" kad je u pitanju primena motora sa unutrašnjim sagorevanjem u automobilima. Time će se dovesti u pitanje i konkurentnost hibrida, piše Gardijan.

Drastičan rast popularnosti električnih vozila se već vidi na tržištu EU i Kine. Nezavisni analitičar Matijas Šmit procenjuje da će ove godine u EU biti prodato milion elektrifikovanih automobila (električnih i hibrida) od ukupno 11 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: