Pet dobrih stvari za vaš automobil

Nekoliko pravila koja će pomoći održavanju automobila, čak toliko da verovatno godinama nećete imati problema.

Izvor: SN

Četvrtak, 01.10.2020.

16:30

Pet dobrih stvari za vaš automobil
Foto: B92/NÆ

Pre nego što uopšte počnemo sa savetima, radi se o jako jednostavnim stvarima. Dakle, uopšte nisu neke inovacije u pitanju već stvari koje generalno svi znaju.

Da li se pridržavate ovoga?

Zamena motornog ulja

Verovatno i najočiglednija stavka na listi, ali ne brinite, čak i mehaničari prave ovako jednostavne greške, a i realno gledano, vozači vole da sami odlučuju o zameni ulja.

Proizvođač motora je propisao specifikaciju ulja, a uloga mehaničara je da posavetuje korisnika da je takvo ulje najbolje, potrebno je i da se naznači koje je ulje bolje za motor od ponuđenih.

Najčešće greške su odabir ulja s pogrešnom specifikacijom i preporukom, pogrešnim standardima i bazama, a tu je i staro dobro pitanje da li bi stariji automobil trebalo da koristi polusintetičko ili mineralno ulje.

Važno je ulje menjati svakih 10.000 km, najviše na svakih 15.000 km, ili barem jednom godišnje, pa je bilo koji podatak o dužem trajanju ulja pogrešan.

Zamena ulja u menjaču

Menjač je već nekoliko puta bio tema o kojoj smo govorili, a verujem da su svi vozači svesni da se ulje u menjaču mora promeniti dok se mnogi ovlašćeni servisi i dalje pridržavaju onoga "doliti po potrebi".

Verovali ili ne, ali veliki broj kvarova menjača, a posebno ubrzano trošenje ležajeva ili zupčanika, zapravo je posledica rada sa starim, istrošenim uljem ili nedovoljnom količinom ulja.

Ukoliko je potrebno, ne bi bilo loše potražiti savet stručnjaka za određeni brend. Potrebno je promeniti ulje u menjaču barem svakih 40-50 hiljada kilometara i uvek koristite ono ulje koje preporučuje proizvođač.

Naravno, osim ako vam mehaničar ne kaže drugačije.

Zamena svećića

Svećice se redovno menjaju dok automobil servisirate u ovlašenom servisu i pod garancijom, a kada sve to prođe svećice se promene tek kada se pojavi indikator provere motora ili motor izgubi snagu i zaustavi se.

Ipak, dobre svećice su veoma važne jer su one odgovorne za paljenje smese goriva, ali i za proces sagorevanja i za sve ono što se dešava unuatr motora.

Nepravilno sagorela smesa, uzrokuje ne samo nakupljanje naslaga na svim elementima s kojima dolazi u kontakt, već i, između ostalog, utiče na performanse motora.

Oštećena ili neefikasna svećica polako uništava motor i sistem za čišćenje izduvnih gasova. Koliko često treba menjati svećice? Uglavnom prema preporukama proizvođača automobila. Kilometraža može varirati od 40 do čak više od 100 hiljada km.

Kontrola zazora ventila

To je posebno važno u popularnim japanskim automobilima uključujući brendove Honda, Subaru i Toyota kod kojih se ventili podešavaju ručno. Odgovarajući zazor ventila ne utiče samo na rad, već i na radni vek motora.

Pogrešan zazor ventila može da ošteti sedišta ventila, tačnije glavu motora, a negativno utiče i na punjenje cilindra smesom i na proces kompresije, a problem je u tome što se pogrešan zazor ventila ne vidi na neki poseban način.

To možete primetiti tek kad je odstupanje jako veliko, čuje se "kucanje" hladnog motora.

Najvažnije je osigurati ispravan zazor ventila u automobilima s gasnim (LPG) instalacijama. U ovom slučaju treba ih proveravati svakih 20.000 km.

Isključite sistem start&stop

Mehaničari ne sumnjaju da ovaj sistem štedi gorivo, ali ne štedi delove automobila. Mnogi misle da ovaj sistem uzrokuje trošenje delova motora, ubrzano trošnje anlasera i ubrzano trošenje akumulatora.

Sistem start&stop za sam motor je važan, jer se tokom vožnje motor više puta gasi i pokreće.

Naravno, ne treba u potpunosti onemogućiti start&stop, ali ponekad to zaista znači, recimo kada se na autoputu stoji na naplatnoj rampi. Dobro je da tada zagrejan motor nastavi da "diše", odnosno radi u praznom hodu, jer je tada u funkciji podmazivanje i hlađenje.

Možda ćemo korišćenjem sistema start&stop uštedeti nekoliko ili desetak litara goriva godišnje, što je ipak manje u odnosu na cenu baterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: