Koliko je zaista bitan datum proizvodnje gume koju kupujete

Guma nije prehrambeni proizvod, ona se "ne kvari" pod uslovom da je ispravno skladištena.

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Četvrtak, 01.10.2020.

12:00

Koliko je zaista bitan datum proizvodnje gume koju kupujete
Foto: B92/NÆ

Čak ni mnogi poznavaoci automobila ne znaju šta određena oznaka na gumi znači, a naročito ne one manje istaknute, poput DOT oznake.

To je serija od niza slova i brojeva koji su upisani na boku gume, a najčešće se ispred njih nalazi oznaka DOT, podseća sajt Automobili.ba. Te oznake ukazuju na to u kojoj je fabrici proizvedena guma, kojih je guma dimenzija i ko je proizvođač, a poslednja četiri broja (koja su najčešće uokvirena) govore o tome kada je guma proizvedena.

I to na sledeći način – prva dva broja označavanju sedmici u kojoj je guma proizvedena, a druga dva godinu. Dakle, oznaka "0820" pokazuje da je guma proizvedena u osmoj sedmici 2020. godine.

Donedavno, većina kupaca nije imala predstavu o značenju DOT broja, ali saznavši ovaj detalj, svima je odjednom postalo veoma bitno da je guma što novija, što skorije proizvodnje. A to za gumu nije od presudnog značaja.

Naime, guma nije prehrambeni proizvod da će se od stajanja pokvariti - pod uslovom da je pravilno skladištena.

Ona u tamnom i prohladnom prostoru može stajati do pet godina bez menjanja svojih svojstava pa se prema standardima EU svaka nekorišćena guma stara do spomenutih pet godina smatra novom.

Optimalno skladištenje znači da guma zadržava svoja svojstva čak oko 10 godina. Ipak, važno je obaviti godišnju inspekciju njihovog stanja kod vulkanizera nakon 5 godina.

A svaki je prodavac od proizvođača dužan preuzeti gumu ne stariju do dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: