Nemci ruše mit o električnim automobilima – vožnja na dizel jeftinija od vožnje na struju?

Jedan od jačih argumenata zagovornika električnih automobila su niži operativni troškovi u odnosu na benzinske ili dizelske automobile. Ali, da li je baš sve tako jednostavno?

Izvor: Izvor: B92, revijahak.hr

Ponedeljak, 28.09.2020.

09:15

Nemci ruše mit o električnim automobilima – vožnja na dizel jeftinija od vožnje na struju?
VW e-Golf iz 2017. (Foto: VW promo)

Argument da su servisi jeftiniji svakako stoji, a činilo se da je neupitna i ušteda na osnovu pogonskog goriva (struja naspram naftnih derivata).

Međutim, poznati nemački auto-klub ADAC dokazao je suprotno. Naime, posedovati električni automobil u toj zemlji i nije tako jeftino, barem iz perspektive punjenja i plaćanja odgovarajuće cene "goriva".

U ADAC-u kažu da je u junu prosečna cena goriva bila 1,086 evra, pa je na osnovu prosečne potrošnje Golfa TDI sa 150 KS (4,8 litara) cena goriva na 100 km bila oko 5,21 evro.

Sa druge strane, ekvivalentni model na struju, e-Golf sa 136 KS, u proseku u realnim uslovima troši 17,3 kWh na 100 km, a cena potrošene energije – ukoliko se vozilo puni na kućnoj utičnici u Nemačkoj – je 5,36 evra.

Dakle, ideja da će svakodnevnim troškovima električni automobil opravdati višu cenu, ne stoji.

Situacija je još gora ako auto na struju punite van domaćinstva, na primer na mreži punjača Ionity na auto-putu.

Cena vožnje od 100 kilometara za električni Golf u tom slučaju raste na čak 13,32 evra što je više nego dvostruko skuplje nego gorivo za 100 km Golfa TDI, prenosi Revijahak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

219 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: