Novi automobili u EU će 2030. u proseku trošiti 2 litra na 100 km

Očekuje se i da će oko 2025. godine prosečni električni automobil koštati kao benzinac ili dizelaš iste klase - zbog pada cene baterija.

Izvor: Izvor: B92, revijahak.hr

Petak, 18.09.2020.

18:30

Novi automobili u EU će 2030. u proseku trošiti 2 litra na 100 km
Foto: Mercedes promo

Velike promene se spremaju ne tržištu Evropske unije i sigurno je da će se odnos zastupljenost automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, i električnih automobila i plug-in hibrida, značajno promeniti, piše Revijahak.

Prema novim planovima Evropske komisije, emisije CO2 automobila po kilometru morale bi da padnu za 50 odsto u periodu od 2021. do 2030. godine, a ne za 37,5 procenata kako je prethodno planirano.

Šta to konkretno znači?

Mnogo više plug-in hibrida i električnih automobila u proizvodnji, koji emituju malo ili nimalo CO2 u vožnji.

Međutim, sigurno je da će EU pratiti i stvarnu potrošnju plug-in hibrida, za koje se sumnja da ih vozači ne pune strujom na električnim punjačima, već da funkcionišu kao klasični hibridi što znači da emituju mnogo više CO2 u realnim uslovima nego što je deklarisano. Te 2030. godine, prosečna potrošnja novih automobila trebalo bi da iznosi oko 2 l/100 km, a emisija CO2 u proseku 45 g/km.

Naravno da je to nemoguće postići sa automobilima opremljenim klasičnim motorima i već sada se kalkuliše da će u ukupnoj prodaji novih automobila električna vozila 2030. godine činiti 50 odsto.

Dobra vest je da se očekuje da će - kao rezultat pada cene baterija - prosečni električni automobil koštati kao sličan model sa benzinskim ili dizel motorom već oko 2025. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: