Retro, retro, retro! Nissan predstavio Z Proto – naslednika 370Z FOTO/VIDEO

Automobil kojim Nissan najavljuje naslednika aktuelnog 370Z ima tvin-turbo V6 motor i manuelni menjač, što će obradovati tradicionaliste.

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2020.

10:30

Retro, retro, retro! Nissan predstavio Z Proto – naslednika 370Z FOTO/VIDEO
Foto: Nissan promo

Nissan 370Z je debitovao pre više od jedne decenije, pa zaljubljenici u sportske automobile već neko vreme priželjkuju naslednika.

Iako se spekulisalo da je japanski proizvođač možda odustao od novog sportskog modela iz "Z" serije, demanti je stigao u vidu Nissana Z Proto. Kao što sama oznaka "Proto" kaže, u pitanju je neka vrsta prototipa budućeg serijskog modela koji će na tržištu zameniti 370Z.

Nissan je želeo da kroz novi model provuče priču o bogatoj istoriji svojih sportskih modela, dugoj pola veka, pa je u skaldu sa tim i oblikovao Z Proto.
Foto: Nissan promo
Zato dizajn spoljašnjosti obiluje retro elementima, a i žuta boja u koju je ofarban automobil sa promotivnih fotografija podseća na onu koju su nekada nosili "Z" modeli.

Oblik farova predstavlja još jedan od retro detalja, po ugledu na Nissan JDM 240ZG iz sedamdesetih godina prošlog veka.
Foto: Nissan promo
Z Proto je ipak moderan sportski automobil koji postavljen na 19-inčne alu felne, a da je u pitanju savremeno vozilo s kraja druge decenije 21. veka svedoče i brojni aerodinamični dodaci, od kojih su neki izrađeni od ugljeničnih valkana.

Da se radi o modernom automobilu, jasno je i kada se zaviri u putničku kabinu i ugledaju digitalni ekrani na instrument tabli i centralnoj konzoli.

I ovde je Nissan zadržao neke retro detalje, poput tri sportska analogna instrumenta na vrhu komandne table.
Foto: Nissan promo
Kada je reč o dimenzijama, dužina Nissana Z Proto je 4.382 mm, širina je 1.849 mm, a visina 1.311 mm.

To znači da je automobil nešto duži i širi od 370Z, ali i niži od tog sportskog modela.
Foto: Nissan promo
Nissan je zadržao i klasičan pogonski sistem, u kome, suprotno aktuelnim trendovima, nema električnih komponenti.

U pitanju je tvin-turbo V6 koji je uparen sa 6-brzinskim manuelnim menjačem, što je još jedan ustupak tradiciji u doba kada većina sportskih automobila prelazi na automatske ili robotizovane menjače.
Foto: Nissan promo
Nissan nije otkrio specifikacije motora, ali je najavio da će imati znatno više snage od pogonske jedinice koja pokreće 370Z.

Spekuliše se da je reč o agregatu koji koristi Infiniti Q60 Red Sport 400, a koji raspolaže sa 406 KS i 474 Nm.

To bi bilo značajno povećanje snage u odnosu na sadašnji 370Z čiji 3.7 V6 proizvodi 337 KS i 366 Nm.
Foto: Nissan promo
Nissan nije saopštio kada možemo da očekujemo produkcijsku verziju Z Proto, ali prema nekim najavama serijski model bi trebalo da stigne u narednih 20-ak meseci.
Foto: Nissan promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: