Nemačka auto-industrija na prekretnici: Bez subvencija za "prljave" motore

Vlasti i proizvođači automobila u Nemačkoj sve više se okreću ekologiji, digitalizaciji i autonomnoj vožnji. To je pokušaj da se najvažnija nemačka industrija, u kojoj radi blizu milion ljudi, postavi na drugačije temelje.

Izvor: Izvor: DW

Sreda, 09.09.2020.

14:00

Nemačka auto-industrija na prekretnici: Bez subvencija za
Foto: BMW promo

Bavarski premijer Markus Zeder smatra da njegove kolege na vodećim funkcijama još nisu shvatile koliko je stvar ozbiljna.

Kaže, blagostanje Bavarske i Nemačke u velikoj meri zavisi od automobila.

Trenutno su auto-placevi prepuni, poručuju iz Minhena. Ali ideja Zederove Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koja vlada Bavarskom i učestvuje u Saveznoj vladi, nije naišla na oduševljenje, piše Dojče vele.

Naime, CSU je tražila da država u narednom periodu isplaćuje premije i za kupovinu automobila sa klasičnim motorom, kako bi podstakla potrošnju. Do sada takve subvencije dobijaju jedino kupci automobila na električni pogon.

U paketu pomoći zbog korone odnedavno je premija povećana na najviše 9.000 evra za automobile koji koštaju do 40.000 evra.

Od tih 9.000, dve trećine daje država, a jednu trećinu proizvođač.

U utorak je održan takozvani "automobilski samit" i u završnom papiru ideja iz Bavarske nije ni pomenuta.

Subvencionisanju prljavih motora na dizel i benzin protive se pre svega Socijaldemokrate koje su takođe deo vlade Angele Merkel.

Ugrožena radna mesta

Angela Merkel prilikom posete Volkswagenovom pogonu za proizvodnju elektriènih automobila (Foto: VW promo)
Na sastanku u utorak učestvovali su kancelarka Merkel, neki ministri, premijeri automobilskih pokrajina Bavarske (gde je sedište BMW-a), Donje Saksonije (Volkswagen) i Baden-Virtemberga (Dijmler), kao i bosovi autoindustrije i sindikalci.

Ali nije dogovoreno ništa konkretno.

Sačinjene su radne grupe koje će ispitati gde država treba da pogura automobilsku branšu kako bi ova bila pripremljena na budućnost saobraćaja – električni automobili, proizvodnja baterija, autonomna vožnja – kao i kako se može sprečiti bankrot dobavljača u doba pandemijske krize.

Ovog avgusta je u Nemačkoj novoregistrovano čak 20 odsto automobila manje nego u istom mesecu prošle godine. Pri tome je korona samo deo problema.

Već godinama je tema kako pripremiti automobilsku branšu na tektonske promene i sačuvati ugled nemačkih marki na svetskom tržištu.

U Nemačkoj oko 800.000 ljudi direktno radi u proizvodnji automobila i delova, a ta branša je tradicionalno najjači izvozni adut koji čini oko 17 odsto ukupnog izvoza roba.

Kamioni bez šofera

Cilj politike i proizvođača je da Nemačka preuzme vodeću ulogu u autonomnoj vožnji – onoj u kojoj vozilom ne upravlja vozač već softver.

U pripremi je i zakon koji bi omogućio da Nemačka najkasnije kroz dve godine postane prva država u kojoj se teretna vozila kreću autonomno i gde je to dozvoljeno u celoj zemlji.

Raspravlja se i jačanju mreže stanica za punjenje električnih automobila. Do sada, kako se žali udruženje vozača ADAC, svaki operater naplaćuje struju za automobile različito, pa bi valjalo doći do zajedničkog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: