Test: Toyota RAV4 2.0 AWD CVT Elegant – benzinac u punom sjaju

Ko bi rekao da će se atmosferski benzinci vratiti u igru sa turbo-dizelašima? Novi Toyotin 2.0 motor, sa sve 4x4 pogonom i CVT menjačem, troši kao dizelaš. I ne samo to, pruža podjednako dobre performanse.

Izvor: B92

Utorak, 08.09.2020.

11:00

Test: Toyota RAV4 2.0 AWD CVT Elegant – benzinac u punom sjaju
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4600/1855/1685 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2690 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Nema više dizel motora u najnovijim modelima Toyote, kao što su Corolla i RAV4.

Umesto njih, hibrid je taj koji donosi uštedu u potrošnji, a samim tim i u pogledu emisije izduvnih gasova.

RAV4 hibrid nas je tokom prethodnog testa iznenadio izmerenim prosekom po gradu manjim od pet litara, kao i sjajnim performansama.
Toyota RAV4 2.0 AWD CVT: zapremina 1987 ccm; snaga 129 kW (175 KS) pri 6600 o/min; maks. o. mom. 208 Nm pri 4300-5200 o/min
Suština je da hibrid troši manje od dizela i da je daleko jeftiniji za održavanje. Čak ni cena nije previsoka; sa početnih 34.500 evra spada među najpovoljnije, pogotovo kada se uzme u obzir šta sve od opreme i bezbednosnih sistema nudi za taj novac.

Ni zapremina motora od 2,5 litara više nije problem, jer se na hibride ne plaća taksa na upotrebu motornog vozila, u narodu poznatija kao "taksa na luksuz".

Ipak, mnogo je ljudi koji su i dalje za tradicionalan pogon, pogotovo ako ne prelaze mnogo kilometara i znači im niža nabavna cena.
Zato smo na novi test preuzeli RAV4 sa 2.0 atmosferskim motorom koji može da se nabavi po ceni koja kreće od 28.500 evra.

Atmosferac ima 175 konjskih snaga, pogon na sva četiri točka i CVT menjač. U poređenju sa sličnim motorima troši manje i bolje ide.

Odmah ćemo preći na stvar – po gradu nam je trošio 8,6 litara, što je vrlo solidan rezultat ako se u obzir uzme da je benzinac, da je 4x4 i još automatik.
Zapravo, to što je menjač CVT je doprinelo smanjenju potrošnje. Čak i po fabričkim podacima troši litar manje od verzije sa manuelnim.

Evo i zašto. Tajna je u prenosnim odnosima menjača.

CVT dosta rasterećuje motor, koji je inače vrlo snažan i ne traži visoke obrtaje čak i prilikom ubrzanja.

Maksimalni obrtni moment od 208 Nm ne deluje previše ubedljivo na papiru, ali u praksi je potpuno druga priča.

Ovo je samo još jedan primer zašto ne treba verovati ciframa, već auto obavezno treba probati.
Prtljažnik: 580 l
Auto sjajno vuče i na niskim obrtajima. Konkretno, za uobičajena ubrzanja po gradu ne prelazi preko 2000 obrtaja i nema onog "dranja" motora karakterističnog za CVT menjača koje je stvorilo popriličan broj protivnika.

Suština je da je sa ovim menjačem motor uvek u optimalnom radnom režimu, a ovde su to niski obrtaji. Naravno, za maksimalne performanse menjač dovodi motor u crveno područje, na preko 6000 obrtaja.

Maksimum je na 6600, što je izuzetno visoka vrednost za standardne putničke automobile.

Neka vas to ne brine, nećete moći baš dugo da držite papučicu gasa "patosiranu" jer je vrlo snažan. Ima 24 konjske snage više nego kod prethodnika u istoj konfiguraciji – 4x4 sa CVT-om.
Pokazalo se i da smo bar 80 posto vožnje proveli na manje od 3000 obrtaja.

Ne samo da nema buke i neprijatnog brujanja motora, već to doprinosi i lepoj uštedi na gorivu.

Kako i ne bi, kad se na 60 km/h "vrti" na, verovali ili ne, 1100 obrtaja, dok je pri 130 km/h na svega 2100 o/min!

Ovo su ubedljivo najniže vrednosti, ne samo za jednog atmosferca, već i za benzince uopšte.
Iznenadila nas je i niska potrošnja na auto-putu – pri navedenih 130 km/h troši svega sedam litara, što je vrednost kojom mogu da se pohvale i dizelaši ovih gabarita. Da, bukvalno smo došli do toga da atmosferski benzinac sada troši kao dizelaš ekvivalentne zapremine i snage.

Suvišno je pominjati koliko je jeftiniji servis za benzinca, plus razlika u ceni goriva. Uz sve to, performanse su zaista prijatno iznenađenje.

Pomislili bismo da nije moguće da jedan atmosferski benzinac i to sa 4x4 pogonom parira turbo-dizelu iste zapremine, ali pokazalo se da je to realnost.

Reakcija na gas je izuzetno brza, ma koliko da vam je snage potrebno. Bilo da želite da se prestrojite po gradu ili da preteknete nekoga na auto-putu, CVT menjač i novi benzinac vas neće ostaviti na cedilu.

Jednostavno, nema nikakvog čekanja pa samim tim ni stresa za vozača.
Naravno, nije snažan kao hibrid, ali je njegovih 175 "konja" sasvim dovoljno za solidna međuubrzanja na auto-putu.

U tim situacijama dolazi do onih neželjenih visokih obrtaja, ali kada dostignete konstantnu brzinu, kazaljka obrtomera pada na izuzetno niske vrednosti.

Upravo zbog toga, novi RAV4 je izuzetno prijatan za vožnju, jer bespogovorno prati želje vozača.

Pri svemu tome, vrlo je mek u vožnji. Čak i udarne rupe ne predstavljaju problem, nema nikakvih neprijatnih udaraca, već se neravnine svih vrsta nežno upijaju.
Novi RAV4 je zaista prostran auto, pa lako može da zbuni prilikom poređenja dimenzija sa drugim modelima.

Veći je od većine konkurenata i prosto je neverovatna činjenica da pripada C a ne D SUV segmentu.

Među najvećima u klasi je ne samo prostor na zadnjim sedištima, već i prtljažnik, koji se otvara na struju.

Oprema je izuzetno bogata; već osnovni paket ima sistem za automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka i biciklista, kao i adaptivni tempomat koji sam održava odstojanje od vozila ispred.

Standard su i LED farovi, veliki multimedijalni displej osetljiv na dodir, dok za navigaciju nećete morati da doplatite samo u najvišem paketu opreme.
Kvalitet materijala i završne obrade će vas prijatno iznenaditi, s obzirom da površine meke na dodir dominiraju.

Praktičnost je za svaku pohvalu, s obzirom da su pregrade svuda po kabini, uključujući i policu ispred suvozača sa neklizajućom podlogom.

Kao što smo i očekivali, ukupan utisak doživljenog kvaliteta je na visokom nivou.

Auto sa testa nije luksuzan, ali sa testiranim trećim po redu paketom opreme ima većinu haj-tek elemenata kakve biste poželeli a kakve nemaju ni premijum konkurenti.
Cena Toyote RAV4 sa 2.0 benzincem kreće od 28.500 evra. Verzija sa 4x4 pogonom je dostupna tek od drugog po redu paketa opreme "limited" i startuje od 32.400 evra.

Ipak, Toyota Srbija se potrudila da obezbedi specijalan popust za bogatiju verziju sa "elegant" paketom, pa iako ima više opreme, trenutno košta manje – okruglo 32.000 evra.

Doplata za CVT menjač je 1.900 evra.

Stalan 4x4 pogon

Pogon na sva četiri točka je stalan. Nema opcije da se odabere samo prednji, već se snaga automatski raspoređuje između prednje i zadnje osovine.

Vozaču je na raspolaganju nekoliko režima vožnje u zavisnosti od podloge a tu su i "eko" i "sport" mod.

Raspodela snage uživo

Nema mnogo SUV modela kod kojih uživo možete da vidite raspodelu snage na prednje i zadnje točkove. Pogotovo ne onih koji pokazuju situaciju za svaki točak pojedinačno.

Tako možete da vidite da, na primer, u krivini sistem više snage raspoređuje na spoljnji zadnji točak u odnosu na unutrašnji.

Isključivanje klime pozadi

Kod Toyote RAV4 hibrid možete da isključite suvozačevu stranu "klime" kako biste uštedeli energiju, dok kod benzinca možete da da podesite ventilaciju tako da ne duva na zadnjim sedištima.

Dodatna oprema

Ne dešava se često da nas uvoznik iznenadi test primerkom napakovanim dodatnom opremom.

Tako je RAV4 sa testa opremljen pragovima, kao i specijalnim štitnikom haube protiv kamenčića.

Tu su i difuzori na prozorima koji omogućavaju da uživate u svežem vazduhu sa manje vrtloženja vazduha.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Toyota RAV4 2.0 AWD CVT Elegant - specifikacije

zapremina motora 1987 ccm
snaga 129 kW (175 KS) pri 6600 o/min
maks. o. moment 208 Nm pri 4300-5200 o/min
menjač automatski, CVT
dimenzije 4600/1855/1685 mm
međuos. rastojanje 2690 mm
klirens 195 mm
napadni ugao 17,5 stepeni
izlazni ugao 20 stepeni
prtljažnik 580 l
rezervoar 55 l
masa 1560 kg
pneumatici 225/60 R18
maks. brzina 190 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,0 s
potrošnja (fabrička) 6,8/5,4/5,9 l/100 km
emisija CO2 136 g/km (NEDC)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: