Kraj za Subaru BRZ, čeka se nova generacija

Atraktivni sportski kupe nastao je 2012. kao plod saradnje sa Toyotom, koja isti model prodaje pod oznakom GT86.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2020.

14:00

Kraj za Subaru BRZ, čeka se nova generacija
Foto: Subaru promo

Subaru je prestao da prima zahteve za izradu novih primeraka modela BRZ, uz objašnjenje da će sve nove narudžine zadovoljiti iz preostalih zaliha u prodajnim salonima.

Ova informacija je objavljena na sajtu Subarua u Japanu, čime je praktično obelodanjeno da proizvodnja aktuelne verzije sportskog kupea zvanično prestaje.
Foto: Subaru promo
Vest nije nečekivana, s obzirom da je japanski proizvođač u prethodnom periodu lansirao nekoliko specijalnih verzija ovog automobila na različitim tržištima kao "labudovu pesmu" modela BRZ.

BRZ i Toyota GT86 se sklapaju u istoj fabrici u Japanu, u pogonu Subarua, što znači da će i Toyotina varijanta prestati da se proizvodi.

To takođe znači da se bliži vreme otkrivanja sledeće generacije dva sestrinska modela.
Foto: Subaru promo
Očekuje se da će novi BRZ i Toyotin blizanac napokon dobiti snažniji bokser motor sa turbo punjačem, a najverovatnije se radi o 2.4-litarskom agregatu od 260 KS koji se ugrađuje u modele Subaru Legacy i Ascent.

Toyota i Subaru su još prošle godine potvrdili da će proizvoditi novu generaciju svoja dva modela, koji bi trebalo da budu bazirana na Toyotinoj TNGA mehaničkoj platformi, kao i da će ove automobile pokretati novi turbo-benzinac.
Foto: Subaru promo
Odlazeći Subaru BRZ i Toyota GT86 uglavnom su hvaljeni zbog izvrsne upravljivosti, pri čemu su se pritužbe uglavnom odnosile na atmosferski 2.0-litarski bokser motor zbog nedovoljnog obrtnog momenta.

Prelazak na jedinicu sa turbo punjačem rešio bi to pitanje, dok se očekuje da će nova platforma ostvariti značajan napredak na planu upravljivosti i bezbednosti.

Subaru i Toyota su navodno planirali da predstave nove modele ovog leta, ali je zbog pandemije koja je u toku premijera odložena. Novi modeli će verovatno biti predstavljeni krajem godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: