Retro, retro, retro! Ford "oživeo" čuveni terenac Bronco FOTO/VIDEO

Proizvođač iz Detroita je obnovio američku ikonu na četiri točka.

Izvor: B92

Utorak, 14.07.2020.

11:00

Retro, retro, retro! Ford
Ford Bronco - najnovija i prva generacija iz šezdesetih (Foto: Ford promo)

Bronco je jedno od najčuvenijih imena iz istorije američke auto-industrije, a najprepoznatljivija je njegova prva generacija koja se proizvodila šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, na čiji dizajn se nadovezuje i novi model. Ford je u ponedeljak napokon otkrio dizajn i tehničke detalje savremene verzije terenca Bronco, nakon što je mesecima i godinama najavljivao ovo vozilo.

Novi Ford Bronco se vraća na scenu u tradicionalnoj verziji sa 2 vrata, u kojoj se proizvodio od svojih početaka pre više od pola veka, ali i u praktičnijoj i komfornijoj varijanti sa 4 vrata.

Osim te dve opcije, kupcima će na raspolaganju biti i kompaktniji i urbaniji Bronco Sport, takođe sa 4 vrata.
Foto: Ford promo
Ford je saopštio da je prilikom konstruisanja nove generacije vodio računa da Bronco bude pre svega funkcionalan i upotrebljiv za one svrhe zbog kojih je prvobitno i nastao, a da se na to nadovezuje dizajn spoljašnjosti u retro stilu.

Zato ovaj automobil ima izdašno odstojanje od tla od čak 294 mm, a proizvođač tvrdi da Bronco može da savlada vodenu prepreku dubine do 851 mm, što je, kako kažu, najbolji rezultat u svojoj klasi vozila.
Foto: Ford promo
Napadni ugao ovog Fordovog terenaca je 29 stepeni, a silazni 37,2 stepena. Ipak, da bi vozač moga da računa na ove karakteristike, potrebno je da prilikom naručivanja vozila od fabrike zatraži ugradnju velikih terenskih guma promera 35 inča.

Ford je za pogon savremene verzije modela Bronco odabrao dva motora. Osnovnu varijantu pokreće 4-cilindarski 2.3-litarski EcoBoost sa 270 KS i 420 Nm, a na raspolaganju je i 2.7 V6 koji isporučuje 310 konjskih snaga i 542 Nm maksimalnog obrtnog momenta.
Foto: Ford promo
Novi Bronco ima i neka konstruktivna rešenja kojima treba da parira svom najvećem rivalu na tržištu, modelu Jeep Wrangler.

Jedno od njih je mogućnost demontaže vrata i krovnih panela, a ovi delovi karoserije se po potrebi mogu odložiti u specijalne zaštitne vreće i smestiti u teretni deo vozila.
Foto: Ford promo
Kada je reč o unutrašnjosti, putnička kabina takođe odaje retro utisak, a dizajnirana je tako da bude izuzetno praktična, uz sve one sadržaje koji krase savremene putničke automobile, poput multimedijalnog sistema.

Početna cena novog Forda Bronco u SAD izosi 29.995 dolara.
Bronco Sport (Foto: Ford promo)
Što se tiče modela Bronco Sport, on ima nešto kompaktnije dimenzije, a takođe će se prodavati u dve pogonske verzije.
Bronco sport - dimenzije (dužina/širina/visina): 4387/2088/1783-1890 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2670 mm
Osnovni model ispod haube krije trocilindarski 1.5 EcoBoost sa 184 KS i 257 Nm, a kupci koji žele snažniji motor mogu da izaberu 2.0-litarski četvorocilindraš sa 248 KS i 372 Nm.

Početna cena Sport verzije je 28.155 dolara.
Bronco Sport - enterijer (Foto: Ford promo)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: