Kada nije moguće ukucavanje novog broja motora za polovnjake iz uvoza

Problemi sa ukucavanjem broja motora traju od prošle godine, a sajt Polovni automobili se fokusirao na trenutnu situaciju.

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2020.

10:15

Kada nije moguće ukucavanje novog broja motora za polovnjake iz uvoza
Foto: B92/NÆ

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Na koga se odnosi ovaj problem?

Odmah naglašavamo da se ovaj problem ne odnosi na automobile koji su već registrovani u Srbiji.

Ako saznate na tehničkom pregledu da je broj motora vašeg već registrovanog automobila korodirao i da morate da ukucate novi broj (tzv. PUS-ovanje), ovaj tekst se ne odnosi na vas.

Problem se odnosi na polovnjake iz uvoza:

a) kojima nije čitljiva tipska oznaka na broju motora. Tipska oznaka su prva 3-4 znaka u broju motora, a ostatak broja motora je serijski broj ili neke posebne oznake proizvođača.

Dakle, ukoliko je tipska oznaka vidljiva (prve 3-4 oznake), a nije čitljiv serijski broj (ostatak broja motora), onda nema problema – ukucavanje novog broja motora (PUS-ovanje) može da se obavi nakon uvoza.

Međutim, korozija često „pojede“ kompletan broj motora i takvi polovni automobili ne mogu da se registruju u Srbiji.

Nije važno što su vidljive ostale oznake – tipska oznaka mora da bude čitljiva. To važi i za automobile koji se već nalaze u Srbiji (neki od sredine prošle godine), a na njima nije moglo da bude odrađeno PUS-ovanje (iz drugih razloga), kao i za one koji će tek biti uvezeni.

b) kojima je motor zamenjen u ovlašćenom servisu i na novi zamenski blok motora umesto klasičnog broja motora ukucan poseban kod. Ovo je uobičajena i potpuno normalna praksa u inostranstvu i niko ne pravi problem zbog toga.

Dakle, legalno je zamenjen kompletan motor u ovlašćenom servisu, u garantnom roku ili van njega. Naime, često je isplativije ugraditi nov motor, nego popravljati stari, pa takve situacije nisu retkost. Pošto se na takve motore obično ne ukucava klasičan broj motora, već dobijaju posebnu oznaku čije značenje određuje proizvođač automobila, to znači da takođe nemaju ni tipsku oznaku.

U ovom slučaju, međutim, nije problem tipska oznaka već činjenica da nema kompletnog broja motora, pa auto ne može ni da se registruje. Izgleda da postoje i slučajevi kada se ne ukucava apsolutno nikakva oznaka.

c) kojima se broj motora ne slaže sa brojem koji je upisan u neka od dokumenata, u slučaju da takva dokumenta postoje i da je upisan broj motora ili nadležni na drugi način otkriju da nešto nije u redu sa brojem motora ili samim motorom.

Probleme imaju i auto-placevi i fizička lica koja samostalno uvoze polovne automobile

Auto-placevi u zavisnosti od načina poslovanja često kupuju vozila na aukcijama.

Ti automobili su provereni od strane neke agencije ili institucije koja procenjuje njihovo stanje, ali se ne dobija informacija da li je motor iz prve ugradnje ili je ugrađen novi u ovlašćenom servisu (bez klasičnog broja motora).

Da li kupci vozila na auto-placevima ili "na ime kupca" imaju razloga za brigu?

Ne – Ali samo ako su prošli AMSS ispitivanje, što 99,99% vozila jeste prošlo.

Ipak, proverite to AMSS Uverenje o ispitivanju pre kupovine za svaki slučaj.

Suština je u tome što ako je su ljudi iz AMSS koji rade ispitivanje utvrdili da je broj motora čitljiv i upisali ga u Uverenje o ispitivanju, vi onda imate dokaz da je sve u redu.

Zašto se motor kod nas ne smatra rezervnim delom kao u ostatku sveta?

Foto: B92/NÆ
Teoretski, smatra se rezervnim delom pošto može legalno da se zameni ukoliko stari motor strada, ali procedura može da bude dugotrajna, komplikovana, skupa, a u slučaju nekih proizvođača i nemoguća. Zašto ne može samo da se ubaci novi motor kao npr. kada se menja plivajući zamajac?

Broj motora se prati zbog sprečavanja zloupotreba, kao npr. ugradnje motora iz kradenog automobila, motora veće snage/kubikaže od onoga što piše u papirima, itd. Kod starijih automobila je to mnogo jednostavnije, dok je kod novijih ta operacija znatno zahtevnija – zavisno od toga kolike su razlike između originalnog i zamenskog motora.

Nisu ni u Evropi propisi baš tako relaksirani kao što se obično misli, ali su procedure za obavljanje raznih izmena na automobilu znatno fleksibilnije, jasnije, preciznije i jednostavnije.

Što se tiče motora, ako na tehničkom pregledu posumnjaju da je bez odobrenja ugrađen drugačiji motor od originalnog, nastaće problem. I u Evropi se u zavisnosti od zemlje do zemlje porez i razne takse plaćaju na osnovu kubikaže, emisije ugljen-dioksida, snage i slično.

Na primer, u Velikoj Britaniji ste zvanično u obavezi da prijavite zamenu motora, ali kako smo saznali, broj motora neće proveravati na tehničkom pregledu, a veoma mali broj vozača prijavljuje zamenu i to bez ikakvih posledica.

Ali generalno, u Evropi broj motora se ne upisuje u dokumentaciju (ta stavka zavisi od zemlje, vrste dokumenta...), ne nastaju problemi ako korodira toliko da ne može da se pročita i slično.

Jednostavno, ovaj problem u našoj zemlji može da se reši samo tako što bi se sastali stručnjaci iz svih oblasti koje se tiču ove problematike i našli rešenje.

Gde se nalazi broj motora?

Provera broja motora može da bude veoma teška i komplikovana:

1) morate da nađete gde se broj motora nalazi, a čak i kod istog modela istog godišta može da se nalazi na različitim mestima u zavisnosti od motora koji se u njemu nalazi

2) uglavnom – nalazi se na bloku motora, ne na nekom mestu na karoseriji (kao broj šasije, tj. VIN, na nekoj pločici i slično)

3) zato pokušajte da nađete tu informaciju u papirima koje ste dobili uz auto, raspitajte se po forumima, pozovite ovlašćeni servis, tehnički pregled...

Postoje dva osnovna problema:

1) broj motora je obično ukucan na veoma nepristupačnom mestu, pa čak i kada ga nađete morate poprilično da se namučite da biste uspeli da ga pročitate

2) broj motora može da bude prekriven prašinom, blatom, uljem, površinskom korozijom i kombinacijom svega navedenog, pa čak i kada znate njegovu tačnu lokaciju postoji dobra šansa da ne možete da ga vidite

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: