Svetska premijera: Opel Mokka-e VIDEO

Posle prvih fotografija, Opel je objavio i tehničke detalje nove, električne Mokke.

Izvor: B92

Sreda, 24.06.2020.

12:00

Svetska premijera: Opel Mokka-e VIDEO
Foto: Opel promo

Stigla je druga generacija Opelovog potkompaktnog SUV-a, a vladajući trend elektrifikacije u auto-industriji uticao je na to da svetlost dana najpre ugleda verzija na struju, Mokka-e.

Ono što se već na prvi pogled uočava je novi dizajnerski jezik brenda Opel, čiji smo nagoveštaj mogli da vidimo pre dve godine na konceptu GT X Experimental.

Nemački proizvođač je novi dizajn prednjeg dela nazvao "Vizor", a on će biti primenjen i na buduće model ove automobilske marke. Takođe, Mokka je prvi Opel koji je opremljen novom generacijom potpuno digitalnog "kokpita".

Pogledajte promo video: Zanimljivo je da je, u eri kada automobili uglavnom rastu iz generacije u generaciju, nova Mokka kraća od prethodne za 125 mm, pa dužina SUV-a sada iznosi 4.150 mm, dok je međuosovinsko rastojanje veće za 2 mm nego ranije.

Uprkos takvom smanjenju spoljnih dimenzija, zapremina prtljažnika je neznatno manja u odnosu na prvu generaciju. Na raspolaganju je gepek od 350 litara, što je svega 6 litara manje nego pre.

Pomenuta Pure Panel digitalna komandna tabla sastoji se od dva velika ekrana, koji su lepo uklopljeni u kokpit i ne štrče kao kod nekih drugih savremenih automobila.

Ovaj ispred vozača je dijagonale 12 inča i služi kao instrument tabla, dok je centralni nešto manji, 10-inčni, i pokriva multimedijani sistem.
Foto: Opel promo
Iako je tabla digitalizovana, Opelovi dizajneri su ostavili neke klasične komande, poput onih za klimatizaciju i ventilaciju, što će doprineti većij bezbednosti u vožnji.

Vozaču su na raspolaganju i Apple CarPlay i Android Auto funkcije, kao i OpelConnect servis sa navigacijom i informacijama o stanju na putu u realnom vremenu.

Dostupan je i bežični punjač smartfon uređaja.
Foto: Opel promo
Opel Mokka je konstruisana na novoj verziji CMP (Common Modular Platform) mehaničke platforme francuske grupacije PSA, pa je ušteda u masi vozila i do 120 kg u odnosu na prethodnu generaciju. Uz to, torziona krutost konstrukcije je veća za 30% nego ranije.

Kao i kod nove Corse, ova platforma pored konvcencionalnog omogućava i potpuno električni pogon, što je Opel iskoristio da najpre predstavi Mokku-e sa elektromotorom.

Automobil snagu dobija od električnog agregata od 136 KS (100 kW) i 260 Nm. Pogonska baterija je kapaciteta 50 kWh i obezbeđuje autonomiju od oko 320 km, mereno prema novom i realističnijem WLTP standardu.
Foto: Opel promo
Inače, ova autonomija je izmerena u takozvanom Normal režimu vožnje. Ukoliko se izabere Eco mod, vozač će moći da pređe i veću kilometražu sa punom baterijom, dok je u Sport režimu ona svakako manja jer je akcenat na performansama a ne na uštedi električne energije.

Maksimalna brzina automobila je ograničena na 150 km/h, upravo zbog ekonomičnosti u vožnji.

Opel navodi da Mokka-e podržava brzi punjač od 100 kW, koji omogućava da se baterija dopuni do 80% kapaciteta za 30 minuta.

Vozaču su na raspolaganju i najsavremeniji sistemi asistencije, kao što su ACC (Advanced Cruise Control) sa stop&go funkcijom, Active Lane Positioning sistem, adaptivni IntelliLux LED matrix farovi, zadnja kamera sa panoramskim prikazom od 180 km pozadi, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova...

Opel je najavio da će nakon električne predstaviti i benzinsku i dizel verziju nove Mokke, ali će se u prodaji krajem leta najpre naći Mokka na struju. Prve isporuke očekuju se tek početkom 2021. do kada će biti poznata i cena.
Foto: Opel promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: