Test: BMW 320d xDrive – od staze do beogradskih ulica

BMW Serije 3 je toliko specifičan auto u pogledu voznih karakteristika da nema baš mnogo konkurenata. Nova generacija je konstruisana tako da već standardni modeli bez problema mogu na trkačku stazu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2020.

10:55

Test: BMW 320d xDrive – od staze do beogradskih ulica
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4709/1827/1442 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2851 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Koliko je BMW samouveren i siguran u svoj proizvod, iz prve ruke smo saznali pre godinu i po dana na ekskluzivnoj međunarodnoj prezentaciji, održanoj u Portugaliji.

Među malobrojnim novinarima iz celog sveta našla se i ekipa Auto magazina. Iznenadilo nas je što je BMW odlučio da test ruta vodi ne samo lokalnim putevima duž obale, već su nas doveli na stazu Algarve, koja služi i kao test poligon za bolide Formile 1.

Ideja je bila da standardni auto (doduše, najjači M340i xDrive sa 374 KS) sa standardnim M Sport ogibljenjem, kakvim može da bude opremljen i 320d, isprobamo u ekstremnim okolnostima – na stazi.

Pokazalo se da je auto dorastao najtežim izazovima i da je razlika u ležanju u krivinama u odnosu na prethodni "F30" zaista velika.

Nova "trojka" se, bukvalno, ponaša kao auto spremljen za trke. Za sve to je zaslužan novi dizajn amortizera, koji imaju cilindar unutar cilindra.
BMW 320d xDrive: zapremina 1995 ccm; snaga 140 kW (190 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 400 Nm pri 1750-2500 o/min
Red je da "trojku" testiramo na domaćem terenu, u uslovima beogradskog saobraćaja. Na test smo dobili primerak sa oznakom 320d xDrive. Nije opremljen M Sport paketom, već je u pitanju Luxury Line.

Odmah se primećuje nešto drugačiji prednji branik, sa manje naglašenim usisnicima vazduha i hromiranim lajsnama oko maglenki.

Slična je estetika i na zadnjem braniku. Tu su i hromirane lajsne prozora, koje uz "sitan vez" na alu-felnama prečnika 18 inča doprinose elegantnijoj atmosferi u odnosu na sportske linije opreme.

Inače, od sada svaka "trojka" ima duple završetke izduva. Prave, razume se.

Odmah smo primetili i laserske farove, koji se od svih drugih ("trojka" ima nekoliko varijanti farova) razlikuju po plavim linijama na optičkim elementima.
Unutrašnjost je u braon tonovima. Koža na sedištima se podrazumeva.

Ko nije ljubitelj aluminijumskih detalja uživaće u aplikacijama od lakovanog drveta. Može da se poruči i mat drvo, sa izraženim porama. Idealno za taktilno ali i vizuelno uživanje.

Ovo je pravi primer da BMW Serije 3 i te kako može da bude konzervativan, ukoliko to kupac želi.
Treba imati u vidu da, bez obzira na liniju opreme, auto može da se konfiguriše tako da zadovolji sve potrebe vozača. Na primer, sedišta primerka sa testa nemaju izvlačenja donjeg dela, ali ni lumbalnu podršku, tako da ako ste navikli da budu duža i da imate dodatna podešavanja, treba razmisliti o doplatama.

Čak možete da poručite i polu-analogne instrumente, ali nekako nije red kad su digitalni prava novost i glavna atrakcija...

Prethodnik, "F30", imao je vrlo kvalitetan enterijer i najviši nivo završne obrade za D segment. Novi "G20" ima još više površina pod mekim materijalima, teksture su sofisticiranije a dizajn elegantniji.

Komandna tabla je od posebno mekog sunđerasto-gumastog materijala, sa atraktivnim štepom koji uokviruje i senilo instrumenata.
Znaci pažnje su na svakom koraku, sa više nego ikad aluminijumskih detalja, što u vidu lajsni, što na prekidačima i tasterima.

Tvrda plastika je svedena na minimum, pa je nova "trojka" u pogledu materijala praktično na nivou aktuelne "petice".

Ambijentalno osvetljenje je još bogatije, a promenjena je i pozicija tastera za startovanje motora koji je sada uz ručicu menjača, baš kao i na svim drugim najnovijim BMW modelima.

U tom kontekstu prekidač svetala više nije okrugli preklopnik, već je u vidu tastera.
Ponuda prostora je takva da najnoviji BMW Serije 3 ima veće međuosovinsko rastojanje i veću širinu od Serije 5 (E39) koji se proizvodio do 2003. godine.

Pozadi se zaista komforno sedi, tako da i visoki putnici imaju dovoljno mesta za glavu i noge čak i na dužim putovanjima.

Lepa vest je da sada u "trojku" pozadi mogu da stanu tri dečija sedišta jedno do drugog.

Naš test primerak ima trozonsku "klimu" i dva USB tip-C konektora za putnike pozadi. Generalno, oprema je toliko bogata da čini skoro 40 posto vrednosti vozila.
Na primer, tu je ogroman hed-ap displej na kome se vide ne samo brzinomer, obrtomer i navigacija, već i radio stanice, odnosno numere u trenutku kada ih menjate. Kao i kod BMW-a X5, Serija 3 pamti poslednjih 50 metara puta, tako da se auto sam isparkirava unazad. Automatsko parkiranje se podrazumeva.

Ko želi, može da doplati za pojačavanje zvuka i menjanje stanica gestikulacijom. Tu je i bežični punjač telefona, a test primerak je opremljen i atraktivnim hologramskim osvetljenjem prostora oko vozila, uključujući i osvetljenje u kvakama.

Moramo da spomenemo i beskontaktno otključavanje, kao i otvaranje prtljažnika zamahivanjem nogom, što je od velike koristi kada su vam ruke pune.

Laserski farovi svoje najbolje karakteristike pokazuju kada nema ulične rasvete. Automatski aktiviraju duga svetla a njihov snop "preskače" druga vozila vozila, tako da bolje vide čak i oni koji voze ispred vas.

Vrhunsko ozvučenje koje auto pretvara u koncertnu dvoranu da i ne pominjemo…
Opremom bismo mogli da ispunimo nekoliko strana, ali ono što je zaista prioritet broj jedan na novoj Seriji 3 su vozne karakteristike.

Specifično ogibljenje, koje svoj maksimum pokazuje na stazi, po gradu je vrlo komforno.

Sitne neravnine i kaldrmu odlično upija, prelaženje preko češljeva nežno upija, dok preko rupa ume da bude relativno tvrd, što je i razumljivo za ovakav auto.

Pod haubom je jača varijanta 2.0 dizelaša od 190 "konja" – 320d i to sa xDrive pogonom na sva četiri točka.
Automatski menjač sa osam brzina (standard uz 4x4) jeste skuplji u odnosu na manuelni, ali zato omogućava pravo uživanje u vožnji. Brži je od njega, i to za dve desetinke prilikom ubrzanja do stotke, odnosno tri desetinke u varijanti sa zadnjim pogonom.

U "komfort" modu je vrlo opušten, menja brzine rano i to tako da kazaljka obrtomera padne na svega hiljadu obrtaja. Čak i u tim situacijama reaguje trenutno na komandu gasa, bez i najmanje zadrške. Naravno, u tom režimu ne možete očekivati maksimalne performanse, ali nekih osamdeset posto je raspoloživo u svakom trenutku.

To znači da je obezbeđena ne samo tečna, već i vrlo žustra vožnja zahvaljujući velikom obrtnom momentu od 400 njutn-metara. Za svakodnevnu vožnju po gradu i auto-putu "komfort" mod je više nego taman.

Međuubrzanja su izuzetno snažna pri velikim putnim brzinama, ako se uzme u obzir da je pod haubom 2.0 dizelaš od 190 KS.
Prtljažnik: 480 l
Novina je uvođenje električne "ručne" koja ima auto-hold funkciju, pa na semaforima možete da skinete nogu sa kočnice.

Nova ručica menjača ima "P" taster drugačije pozicioniran; nije više na vrhu kao ranije, već na "leđnom" delu. Smatramo da je prethodno rešenje ergonomski bilo bolje.

Red je da isprobamo "sport" mod. Menja se karakter motora, mnogo snažnije prima gas pri manjem pritisku papučice, volan postaje teži a ogibljenje "zategnutije".

To nije sve. Sportska verzija automatskog menjača ima sopstveni "sport" mod, tako da smo na još jednom stepenu prenosa niže.
Motor je sada spreman da isporuči maksimum snage u bilo kom trenutku. Nema zbunjivanja na "patosiranje" gasa, jednostavno reaguje kao da vam čita misli. "Sport" režim menjača će vam dopustiti da ga u manuelnom modu "zavrtite" u crveno područje, sve do limitera. Čak i tada, neće sam šaltati u brzinu više. Jedini je problem za manuelnu promenu je preveliki broj brzina. Reakcija komandi na volanu je izuzetno brza, ali nije jednostavno kliktati sa sedme na drugu. Automatski mod je ionako efikasniji od većine vozača, što govori i dosta niža potrošnja u odnosu na verziju sa manuelnim menjačem.
Kada smo već kod toga, prosek testa je bio 6,8 l/100 km, uglavnom gradske vožnje. Pri 130 km/h troši oko šest, a po najvećoj gužvi u špicu ne ide preko osam litara.

Cena BMW "trojke" kreće od 34.490 evra za 318d sa 150 "konja" dok za 320d treba doplatiti oko 1800 evra.

Ko želi, može da poruči 320d xDrive, ali i 330i, kao i vrhunski M340i xDrive...

Za koji god da se odlučite, BMW Serije 3 pruža jedinstveni osećaj u vožnji. U šali kažemo, čak i kada stoji; dovoljno je da namotate volan i auto će se nagnuti u tu stranu...

A i jedno je sigurno – lepša polovina vam garantovano neće zameriti na izboru.

Personalni asistent

Među novitetima na Seriji 3 je personalni asistent. Glasovnim komandama možete da aktivirate mnoge funkcije i podešavanja, koja su daleko šira nego ranije.

Tako možete da naredite uključivanje grejanja sedišta, temperature "klime", destinaciju, da promenite boju ambijentalnog osvetljenja, ali i da se zabavite.

Na primer, ako kažete da vam je dosadno, auto će vam predložiti sportski mod i na centralnom displeju prikazaće grafik snage i maksimalnog obrtnog momenta. Na žalost, neke funkcije ne rade u našoj zemlji.

Ne možete da pitate za vremensku prognozu, a nema ni zanimljivih odgovora na vašu konstataciju da ste umorni.

Tada bi vam auto spustio temperaturu "klime" i pronašao veselu muziku na radiju kako bi vas razbudio.

Pamti pa se vrati

Jedna od stavki koja je pozajmljena sa novog X5 je pamćenje poslednjih 50 metara puta.

To je od velike koristi kada ste se uparkirali unapred na nezgodno mesto koje zahteva dosta manevrisanja.

Serija 3 će se sama isparkirati unazad a senzori će voditi računa da nešto ne zakači.

Automatsko parkiranje gde auto sam kontroliše volan, kočnicu i gas se podrazumeva.

Sličnost sa drugim modelima

Potpuno digitalni instrumenti su novost i slični su kao u drugim najnovijim modelima BMW-a, sa obrtomerom koji ima kontra-smer u odnosu na kazaljku sata.

Konstruktori su nam još u neformalnom ćaskanju na prezentaciji u Portugaliji rekli da je na taj način na displej stalo više informacija.

Unutar obrtomera mogu da budu, na primer, indikatori isporuke snage i obrtnog momenta, ali i uživo praćenje G sile.

Kompleksna podešavanja

Koliko je "G20" kompleksan automobil pokazuju i brojna podešavanja. Meni je izuzetno pregledan i jednostavan za korišćenje, bez ikakvih komplikacija.

Kao i do sada, kroz njega se kreće džojstikom sa tačpedom, a možete i direktno prstom, preko displeja.

Dobar primer za detaljna podešavanja je treća zona "klime". Možete da je sinhronizujete sa prednjim, da podesite posebnu temperaturu ali i da deaktivirate tastere ako se deca zaigraju.

Maksimalna bezbednost

BMW Serije 3 je opremljen svim mogućim bezbednosnim sistemima. Doduše, neki od njih se doplaćuju, kao što je poluautonomna vožnja, kod koje auto sam održava sredinu trake i u krivinama, kao i odstojanje od vozila ispred.

Test primerak to nema, ali zato ima aktivnu asistenciju volana ukoliko se približite liniji.

Automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka se podrazumeva. Sve ovo detaljno možete da podesite, pa i da isključite po potrebi.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

BMW 320d xDrive - specifikacije

zapremina motora 1995 ccm
snaga 140 kW (190 KS) pri 4000 o/min
maks. o. moment 400 Nm pri 1750-2500 o/min
menjač automatski, 8 stepeni
dimenzije 4709/1827/1442 mm
međuos. rastojanje 2851 mm
klirens 135 mm
rezervoar 59 l
prtljažnik 480 l
pneumatici 225/45 R18
masa 1615 kg
maks. brzina 240 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 6,8 s
potrošnja (fabrička) 5,1/4,1/4,5 l/100 km
emisija CO2 117 g/km
Cena: 42.600 evra sa PDV-om

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: