Kratka vožnja: Renault Megane Bose TCe 140 – kao vino

Renault Megane četvrte generacije je već neko vreme na tržištu. Nedavno se pojavio i redizajnirani model a dok on ne stigne na naše tržište, testiramo i dalje aktuelan Megane sa 1.33 turbo-benzincem od 140 konjskih snaga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2020.

09:30

Kratka vožnja: Renault Megane Bose TCe 140 – kao vino
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4359/1814/1447 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2669 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Uvođenje novih standarda o emisiji izduvnih gasova mnoge proizvođače je nateralo da detaljno izmene svoje motore.

Većina njih sada troši više goriva kako bi ispunili strože kriterijume i postali čistiji.

Renault se unapred pripremio za ovu situaciju. Nisu želeli da modifikuju postojeće motore, pa su napravili nove.
Renault Megane Bose TCe 140: zapremina 1332 ccm; snaga 103 kW (140 KS) pri 5000 o/min; maks. o. mom. 240 Nm pri 1600 o/min
Praktično, u gami je ostao samo stari dobri 1.5 dCi, dok su svi ostali potpuno novi.

Osim 1.7 dizelaša, novina je i 1.33 turbo-benzinac. Scenic je imao čast da bude prvi Renault u koji će se ugrađivati ovaj motor a vremenom su ga dobili i drugi modeli.

Politika uvoznika je takva da se trenutno u Megane ugrađuje verzija od 140 KS kao najjača.

Tu su i slabije, sa 115 i 100 "konja", čiji je zadatak da zamene doskorašnji atmosferski 1.6 motor ali i 1.2 TCe.
Mi smo na test preuzeli trenutno najbolji paket opreme "Bose" sa najjačim motorom. Renault generalno ugrađuje i najjaču varijantu od 163 KS ali ona nije dostupna na našem tržištu.

Tako najskuplji Megane koji testiramo košta 19.840 evra, što na prvi pogled nije malo ali nije ni mnogo, s obzirom da su cene u međuvremenu porasle a i ovo je najbogatiji paket opreme.

Za one koji ipak imaju skromniji budžet, mogu da nabave Renault Megane sa novim 1.33 motorom od 100 KS za 14.340 evra i osnovnim "Life" paketom opreme.
Kada smo već kod ove najslabije verzije, treba reći da se ona ugrađuje samo u Megane, dok su ostali Renault modeli dobili trocilindarski 1.0 turbo-benzinski motor iste snage.

Dakle, ko i dalje ne može da se navikne na "manjak cilindra", ovo je zanimljiva tema za razmišljanje.

Vozili smo mnogo verzija Renaulta Megane do sada i primetili smo da je svaki primerak sve bolji i bolji. Tu, pre svega, mislimo na kvalitet završne obrade.

Spisak standardne opreme je sve bogatiji, a najveću novinu, kao što rekosmo, predstavlja motor.
Razvijen je u saradnji sa Mercedesom. Verzija od 140 "konja" koju testiramo se ugrađuje i u Mercedes A180.

U startu je najavljeno da će imati daleko bolju isporuku obrtnog momenta na niskim obrtajima.

I stvarno je tako; auto praktično da ne možete da ugušite, iako ste u visokom stepenu prenosa na malim obrtajima, povući će momentalno.

Kako i ne bi kad je svih 240 njutn-metara raspoloživo pri svega 1600 obrtaja, što je bolji rezultat nego kod dizelaša.

Dakle, ne morate da terate motor u visoke obrtaje kako bi snažno povukao.
Sa druge strane, petrolhedi će biti oduševljeni činjenicom da se motor izuzetno lako "vrti" i za čas dostiže crveno područje koje počinje na 6000 o/min iako je maksimalna snaga dostupna već pri 5000 o/min.

Zanimljivo je da su slabije verzije ovog motora od 115 i 100 KS još "opuštenije" – maksimalna snaga se isporučuje pri dizelaških 4500 obrtaja, a maksimalni obrtni moment pri neverovatnih 1400 obrtaja.
Ukoliko podesite "sport" mod, motor će osetno promeniti karakter. Reakcija na komandu gasa je neuporedivo brža i snažnija, a željena brzina po gradu se toliko lako dostiže da nam se činilo da u ovom režimu manje troši.

I da, kada već održavate konstantnu brzinu, ne morate da prešaltate naniže kako biste snažnije ubrzali. Dovoljno je da ostanete u istom stepenu prenosa i date gas. Iznenadili smo se što potpuno isti princip važi i na auto-putu.

Na primer, vozite 140 km/h, date gas u šestoj brzini i auto će lako brzati, tako da su preticanja laka, bez potrebe za posezanjem za ručicom menjača.
Motor nas je iznenadio u svakom pogledu, ne samo sjajnom elastičnošću na niskim obrtajima već i potrošnjom.

Bulevarskom vožnjom po Beogradu smo dostigli deklarisanu potrošnju, pa čak i kada bismo ulazili u špic sa mnogo stani-kreni situacija, prosek ne bi rastao preko 7,3 l/100 km.

Inače, šesta brzina je prilično duga, pa se pri 130 km/h "vrti na 2700 obrtaja i tada troši solidnih sedam litara.
Naravno, ne morate da izdvojite dvadeset hiljada evra da biste uživali u zaista sjajnim performansama ovog motora.

Sa slabijim ali i dalje bogatim "Intense" paketom može da bude vaš za 17.640 evra.

Uz njega može da se poruči i verzija sa automatizovanim EDC menjačem, koji podiže krajnju cenu za okruglo dve hiljade evra.

Pri svemu tome, uživaćete u vrlo mekanom ogibljenju.
Renault Megane je specifičan i po tome što voli da zapliva preko neravnina. Doduše, to i nije baš sportska karakteristika, ali za jedan porodični automobil je baš kako treba.

Treba imati na umu da hečbek ima relativno malo mesta za kolena na zadnjim sedištima, tako da, ako nameravate da vozite odraslu decu ili odrasle osobe pozadi, za preporuku su sedan ili karavan, koji imaju duže međuosovinsko rastojanje i dosta više mesta pozadi.

Inače "Bose" paket opreme podrazumeva mnogo opreme kao standard. Kartica za beskontaktno otključavanje i startovanje motora se podrazumeva.
Ima i kameru iza unutrašnjeg retrovizora koja snima saobraćajne znakove o trenutnom ograničenju brzine.

Ona je, za sada, među retkima koje rade u našoj zemlji, dok većina proizvođača ima problem sa dozvolama za aktivaciju te funkcije.

Njen zadatak je da snima i automobile ispred, što zbog eventualnog automatskog kočenja, što za potrebe automatike dugih svetala.

Kada god se ukaže prilika, Megane će sam aktivirati duga svetla. Farovi su, naravno, u punoj LED tehnologiji.
Prtljažnik: 434/1247 l
Kada smo već kod toga, interesantno je da je Renault i dalje među retkim proizvođačima na čijim automobilima svetle i zadnja svetla kada su uključena dnevna.

Tako možete da odložite do poslednjeg trenutka "paljenje" farova, jer vas ostali učesnici u saobraćaju odlično vide i sa prednje i sa zadnje strane.

Tu je i adaptivni tempomat koji automatski održava odstojanje od vozila ispred. On se, na žalost, doplaćuje.

Za utehu je to što stvarno nije skup i za njega treba izdvojiti 290 evra.
Na spisku opcija je i sistem za automatsko parkiranje, koji vrlo dobro radi i lako se aktivira pritiskanjem tastera na centralnoj konzoli. Za njega je potrebno doplatiti 650 evra a u tom paketu je uključen i nadzor "mrtvih uglova".

Na žalost, ni u najvišem paketu opreme veliki multimedijalni displej dijagonale 8,7 inča nije standard. On dolazi u paketu sa digitalnim radio-prijemnikom (DAB) i za njega je potrebno izdvojiti još 300 evra.

Sa druge strane, nije loš ni standardni displej od sedam inča. Iako je skoro duplo manji, lepo prikazuje sve neophodne informacije.
Novi motor je više nego doprineo kompletnom utisku o Renaultu Megane 4. Auto je zaista brz, a međuubrzanja su ta koja posebno fasciniraju.

Potrošnja je za svaku pohvalu, kao i činjenica da Renault (još uvek) ne ugrađuje AdBlue rezervoar sa tečnošću za čišćenje filtera čestica čađi, koji je sve prisutniji u novim benzincima.

Neće vas razočarati ni prtljažnik, tako da, ako imate malu decu, Megane "berlina" lako može da zadovolji porodične potrebe, ali i sportske ambicije ljubitelja sjajnih performansi.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Renault Megane Bose TCe 140 - specifikacije

zapremina motora 1332 ccm
snaga 103 kW (140 KS) pri 5000 o/min
maks. o. moment 240 Nm pri 1600 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4359/1814/1447 mm
međuos. rastojanje 2669 mm
prtljažnik 434/1247 l
rezervoar 50 l
masa 1231 kg
pneumatici 205/50 R17
maks. brzina 205 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,5 s
potrošnja (fabrička) 7,1/4,9/5,7 l/100 km
emisija CO2 131 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: